MEDYA KÖŞESİ

Zekeriya Öz'e dair iki senaryo

Savcı Zekeriya Öz'ün görevden alınmasının perde arkasında ne var? Yeni Şafak yazarından iki ihtimal...

Zekeriya Öz'e dair iki senaryo
GAZETECİLER.COM- Savcı Zekeriya Öz neden Ergenekon davasından alındı? Dünün sıcak gelişmesi bugün köşelere taştı... Dikkat çeken analiz Yeni Şafak'tan Ali Bayramoğlu'nun imzasını taşıyor.

Bayramoğlu, daha önce HSYK'nın böyle bir girişimde bulunduğunu hatırlatıyor. Sonra da önemli bir tespitle devam edip, ortaya iki ihtimal atıyor:

Anayasa değişikleri sonrası oluşan HSYK ise siyasi iktidarla da Ergenekon soruşturma süreciyle de barışık bir yapıya sahip. Öz'ün görev yerini değiştiren, Öz'ü Ergenekon soruşturmasından uzaklaştıran da bu HSYK. Siyasi iktidarın ise bu kez engelleme, durdurma girişimi hiçbir şekilde söz konusu değil.

O zaman durumu nasıl açıklamalı?

Akla iki ihtimal gelecektir.

1. Devlet içinde siyasi iktidar, yüksek yargı ve muhtemelen askerin dâhil olduğu yeni bir ittifak söz konusudur. Bu ittifak Ergenekon davasının (dolayısıyla Balyoz ve Kafes'in de) yavaşlatılmasına giden bir hat üzerinde oluşmuştur.

2. Siyasi iktidar Ergenekon sürecinin git gide hukuk rayından çıkan bir görüntü vermesinden kendi meşruiyeti açısından rahatsızlık duymaktadır. Ayrıca son gelişmelerin (gazeteci tutuklamaları, kitap baskınları ve toplatılması) yarattığı tepki HSYK ve siyasi iktidarı tedbir alma, devreye girme konusunda harekete geçirmiştir.”

Ali Bayramoğlu'na göre birinci ihtimal çok konuşulacak olsa da ikinci ihtimal gerçeğe daha yakın...

Yazının devamı için

ÇOK OKUNANLAR