MEDYA KÖŞESİ

Zaman'dan 'Çılgın Projeye' şok çıkış

Zaman yazarı Şahin Alpay günün yazısına imza attı. Çılgın proje için şaşırtan bir çıkış yaptı.

Zaman'dan 'Çılgın Projeye' şok çıkış

GAZETECİLER.COM - Vallahi de billahi de böylesini "candaşlar" bile yazamadı...
Çılgın Proje konusunda en şaşırtan çıkışı Zaman'ın akademisyen yazarı Şahin Alpay yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Alpay, Kanal İstanbul projesine karşı çıktı...
Mesele diyor Alpay:
"Çılgın proje üretmek değil... Mesele akılcı projeler üretmek"...

Sadece o da değil...
Nükleer Enerji konusunda sus-pus olan 'candaşlara' da ders verdi.
"Nükleer santral referanduma sunulsun" çağrısı yaptı...

İşte Zaman'ın 'çılgın' yazarının yorumları:

"Başbakan Erdoğan merakla beklenen, İstanbul'la ilgili "çılgın" projesini de 27 Nisan'da büyük tantana ile açıkladı. Projenin beni heyecanlandırdığını söyleyemem. Daha doğrusu, "Türkiye dünyanın bilmem kaçıncı harikasını inşa edecek" üslubuyla sunulan "İstanbul Kanal" projesine hiç sıcak bakmıyorum. Kanalın her iki yanına da yerleşim öngörüldüğüne göre, bu proje İstanbul Boğazı çevresinde yaşayanları tanker facialarından korusa bile, kanalın çevresinde yaşayanları nasıl koruyacağını anlamış değilim. 

UMARIM BU ÇILGINLIKTAN VAZGEÇİLİR

Öte yandan İstanbul'un sorunu nüfus yoğunluğu iken, bunu katlamanın manası nedir, anlayamıyorum. Uygar ülkeler, büyük şehirlerdeki nüfus yoğunluğunu azaltmak için devlet dairelerini, büyük işyerlerini, sanayi kuruluşlarını başka şehirlere taşınmaya özendiriyor. Kısacası, 2 yıl süreceği söylenen fizibilite etütleri tamamlandığında, başta doğal çevre olmak üzere çeşitli açılardan uygunsuz olduğu sonucuna varılıp, bu "çılgın" projeden vazgeçileceğini umuyorum. Umutsuz da değilim.

ÇILGIN DEĞİL AKILCI PROJE LAZIM

Diyeceğim şu: Türkiye'nin "çılgın" yani akıl, mantık ve vicdanla bağdaşmayan değil, akla, mantığa ve vicdanlara uygun projelere ihtiyacı var.

Türkiye'nin gelecekte dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmasının yolu ne nükleer enerjiden ne de İstanbul Kanalı'ndan; öncelikle demokratik anayasa ile Kürt sorununu çözmekten geçer. Ekonomi alanında başta gelen akılcı proje de eğitime yüklenmektir. 21. yüzyılı, bilgi toplumunu yakalamak için, başka her şeyden önce eğitime, araştırma-geliştirmeye yatırım yapmalıyız.

Şahin Alpay'ın yazısının

ÇOK OKUNANLAR