MEDYA KÖŞESİ

Zaman'da köprüleri yakan dershane yazısı!

AKP'nin dershaneleri kapatma kararını yorumlayan Zaman yazarları Hüseyin Gülerce ve İhsan Dağı farklı açılardan hükümete yüklendi...

Zaman'da köprüleri yakan dershane yazısı!
GAZETECİLER.COM
Hükümetin dershaneleri kapatma kararı almasıyla gözlerin çevrildiği Gülen Cemaati'nden gelecek tepkiler merak edilirken Zaman gazetesinden iki yazar dershane dikkat çekti. Hüseyin Gülerce ve İhsan Dağı farklı volümlerde eleştirdikleri dershane kararını köşelerinde masaya yatırdı. Gülerce'nin itidal çağrısına karşın Dağı'dan hayli radikal bir yazı geldi.

AKP'NİN ISRARINI ANLAYAMIYORUM!

Hüseyin Gülerce, eski bir öğretmen, eğitim bürokratı ve dershaneci olduğunu hatırlattığı yazısında konuya her yanıyla hakilm olduğunu ve hükümetin çok büyük yanlış yapmak üzere olduğunu savundu. Dershanelerin Türk eğitim sistemindeki ayıpları örtüp eksikleri telafi eden bir işlev gördüğünü vurgulayan Gülerce "AK Parti hükümetinin pek çok kararını anlamaya, izaha çalıştım. Amma şu dershaneler konusundaki ısrarı anlamadım, anlayamıyorum. Böylesine büyük bir yanlışı, haksızlığı nasıl göremez, nasıl anlayamazlar?" dedi.

DEMOKRASİYE ÜLKEYE KENDİNİZE YAZIK EDECEKSİNİZ

Derhanelerin eğitim sistemine yaptığı katkıyı maddeler halinde özetleyen Gülerce "Dershaneleri kapatacaklara dost çağrısı" başlıklı yazısında hükümete seslendi ve şöyle dedi:

Saymaya yerim yok. Dershaneler bütün bu açıkları kapatan, aslında öğretimdeki ayıpları örten, aksaklıkları, eşitsizlikleri olabildiğince kısa sürede gideren şu andaki en doğru kurumlardır.

Dershanelerin kapatılması büyük bir yanlış olur. Öğretmeni yetiştirin, bütün ülke sathında öğretimde kalite eşitliğini sağlayın, yıllara yayarak isterseniz dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırarak -ki bu asla mümkün olmaz- hedefinize ulaşmaya çalışın. Değilse, teşebbüs hürriyetine, demokrasiye, kendinize, ülkeye, çocuklarımıza da yazık edeceksiniz…

Hüseyin Gülerce'nin tüm yazıları...

Zaman'daki diğer dershane yazısı İhsan Dağı'dan geldi. Gülerce'ye kıyasla çok daha eleştirel bir tutum alan Dağı hükümetin dershaneleri kapatma kararı için "Bu proje eğitimi devletleştirme projesi. Tevhid-i Tedrisat yasasından beri de böylesine bir devletleştirme yapılmadı." dedi.

İşte Dağı'nın yazısındaki ilgili bölüm:

Kapattınız dershaneleri diyelim, ne yapacaksınız ek eğitim talebinde bulunanları? Toplum mühendisliği böyle bir şeydir. Tepede toplumun her ihtiyacını tanımlayabileceğini ve devlet aygıtıyla kendi tanımladığı bu ihtiyaçlara karşılık verebileceğini sanır mühendisler. Milyonlarca farklı eğitim talebi, özellikleri, öncelikleri olan insan var. Bunların taleplerini, özelliklerini ve önceliklerini nasıl yönetmeyi düşünüyorsunuz? Dahası, devlet nasıl kendisine ait olmayan, vatandaşların özel girişimleri olan dershaneleri kapatabilir? Devlet bir vatandaşın özel ders alma talebini nasıl engelleyebilir?

EĞİTİM YERALTINA İNECEK! İLLEGAL DERSHANELER GELİYOR!

Bu toplum çocuklarının eğitimi için her şeyi yapar. Eğitim yeraltına iner, karaborsa olur. Çocukları, velileri, öğretmenleri gizli gizli ders alan, ders veren ‘suçlu’lara dönüştürürsünüz. Sonra da haberler; ‘basılan evde kaçak ders veren öğretmen ve öğrenci yakalandı. Suç unsurları olarak üniversiteye hazırlık kitapları ele geçti’!

BU KARAR EĞİTİMİ DEVLETLEŞTİRME PROJESİDİR

Birçoğu öğretmen ortaklığı girişimi olan binlerce dershane var. Tartışmayı ‘cemaatin dershaneleri’ bağlamında yürütmek yanlış. Sanki tek mesele buymuş gibi. Bu proje eğitimi devletleştirme projesi. Tevhid-i Tedrisat yasasından beri de böylesine bir devletleştirme yapılmadı. ‘Artık devlet benim’ deyince böyle oluyor demek ki. Her köşede bir Nevzat Tandoğan oturuyor; ‘memlekete ne lazımsa onu biz (devlet) yaparız, vatandaşa ne oluyor?’ Yani mesele dershane değil devlet; özel dershaneciliği yasaklayacak bir devletin ‘nasıl bir devlet’e dönüşeceği, yarın başka hangi özel girişimi yasaklayacağı...

DEVLET 'DEV'LEŞİYORSA KORKUN

Devletin hakim olduğu, her alanı kapladığı bir süreçteyiz; ‘yeni devlet’ diyorlar. Biz biliyoruz ki devlet devlettir, yenisi, bizim olanı, bizim yönettiğimiz fark etmez. Devlet ‘dev’leşiyorsa korkun!

İHSAN DAĞI'NIN TÜM YAZILARI