KİTAPLIK

Zaman yazarından Hasan Cemal övgüsü

'Kürtlerin ona gönül borcu duyması gerekiyor' diyen Bejan Matur Hasan Cemal'in son kitabı için bakın neler yazdı...

Zaman yazarından Hasan Cemal övgüsü

GAZETECİLER.COM - Hasan Cemal'i yeni yayımlanan 'Barışa Emanet Olun-Kürt Sorununa Yeni Bakış' isimli kitabı bugün Zaman gazetesi yazarı Bejan Matur'un köşesindeydi.

Barışı yeniden hatırlamak, barışın üzerindeki üniformayı çekip almakla mümkün diyen Zaman yazarı, usta gazeteci Hasan Cemal için de "ele aldığı konu ne olursa olsun 'savrulmayan' bir gazeteci. Empati yaparken bile bu savrulmama halini koruması onu diğer meslektaşlarından ayırdı hep. Zaten gazeteci diye de ona deniyor" diye yazdı köşesinde.

İşte Bejan Matur'un kaleminden Hasan Cemal'in yeni kitabı Barışa Emanet Olun: 

"Hasan Cemal büyük politik söylemler, iddialar yerine insan hikâyelerine eğiliyor. Gazetecilik hayatı boyunca emek verdiği, mesai yaptığı dağları, şehirleri tekrar tekrar dolaşarak can yakan soruların cevabını arıyor: 'Devlet nerede yanlış yaptı, kanın durması, silahların susması için ne yapılmalı?'

Daha önce de Hasan Cemal hakkında yazarken 'Kürtlerin ona duyması gereken gönül borcundan' söz etmiştim. En kritik anlarda, toplumun gerildiği, Kürtlere dair algının olabildiğince negatif seyrettiği zamanlarda Hasan Cemal, derin bir vicdani dürtüyle sahada olmayı seçmiş bir gazeteci. Ne zaman ki TSK, Irak Kürdistanı'na savaş tamtamlarıyla yürür, Hasan Cemal, Barzani'nin karargâhında alır soluğu ve teybi koyup, tam da kamuoyunun ihtiyaç duyduğu sözleri bulup çıkarır. 'Devlet kendi dağlarında yenemediği PKK'yı benim yenmemi nasıl bekliyor!' İyi niyeti belli eden düşüncelerin aktarılmasına vesile olur.

Hatırlarsanız yine çok kritik bir zamanda Murat Karayılan ile yaptığı röportajda Karayılan'ın 'Biz buraya piknik yapmaya gelmedik' cümlesini başlığa çıkarmıştı.

Aynı sorumluluk duygusuyla bu defa barışı irdeliyor. Tablonun yanlış yerleştirilmiş, eksik kalan kısmına yeniden bakıyor. Kendi eksikliğine de işaret ederek bir barış tartışması yapıyor.

Bejan Matur'un yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR