MEDYA KÖŞESİ

Zaman yazarından cemaate zor soru

Zaman yazarı Mahçupyan cemaatin takındığı tavır için kendisini sorgulamasını söyledi.

Zaman yazarından cemaate zor soru
Hükümet-cemaat geriliminin dershaneler ve hemen ardından gelen 17 Aralık operasyonları sonrası savaşa dönüşmesi en çok kime zarar verdi? 

Cemaatin amiral gazetesi Zaman gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan gazetedeki diğer yazarlarla ters düşerek zaman zaman eleştirel yazılar yazıyor. 

Mahçupyan bugünkü yazısında operasyonların cemaatin yeni koalisyonlar oluşturduğu algısı oluşturuyorsa ne yapması gerektiğini sorgulamasını vurguladı. Mahçupyan cemaatin "evrenseliz" söylemine gönderme de yaparak "Toplumu ikna etmekte yetersiz veya taraflı kalan hiçbir ‘ilke’, ne denli ‘evrensel’ olursa olsun inşa edici olamaz" dedi.

İşte Zaman yazarının hizmete yönelik eleştirileri;

TOPLUM HÜKÜMETİN YANLIŞINI BİLMESİNE RAĞMEN DESTEK VERMEKTE

Hizmet Hareketi, bu denklemde avantajlı olmayan taraf… Hükümet yönetimsel gücünü kullanarak ve geleceğe matuf hayallere hitap ederek daha etkili bir ikna yeteneği üretmiş durumda. Bu pozisyonun altının boş olduğu, açıkça yalan söylendiği öne sürülebilir ve gerçekten de haklı olduğunuz örnekler vardır. Ama bunlar görüldüğü gibi toplumsal algıyı değiştirmiyor. O halde bu algının zeminini daha iyi araştırmak gerek. Toplumun duyarsız, cahil veya aptal olduğunu herhalde söyleyecek değiliz. AKP’nin odağında olduğu İslamcı bir fanatizmin tuzağına düşüldüğünü öne sürmek de gülünç olur. Açıktır ki toplum, hükümetin yanlışlarını ve eksiklerini bilmesine rağmen ona destek vermekte. Bu durumda soru belki de tersten sorulmalı:

HİZMET NASIL ALGILANMAYA BAŞLANDI?

Acaba toplum Hizmet Hareketi’ni bu olayla birlikte nasıl algılamaya başladı? Eğer cevap istenildiği gibi değilse, acaba Hizmet Hareketi bu algıyı değiştirmek için ne yapabilir? Bu noktada ikinci gözleme geçersek, eğer söz konusu durum Hizmet Hareketi’nin İslami kitle dışında koalisyonlar yaptığı algısına neden oluyor ve hükümet de bunu kendi lehine kullanıyorsa, nasıl bir duruş böyle bir algıya set çekebilir?

Unutmamak lazım ki, böyle ortamlarda hakemlik son kertede topluma düşecektir. Toplumu ikna etmekte yetersiz veya taraflı kalan hiçbir ‘ilke’, ne denli ‘evrensel’ olursa olsun inşa edici olamaz…

ETYEN MAHÇUPYAN YAZILARI