MEDYA KÖŞESİ

Zaman yazarından AKP'ye Suriye bombardımanı!

AKP'nin Suriye politikalarına yönelik sert eleştiriler hetiren Zaman yazarı Ali Bulaç "Türkiye Batı ve krallıkların tuzağına düştü" dedi.

Zaman yazarından AKP'ye Suriye bombardımanı!
GAZETECİLER.COM
Suriye'deki dış müdahale için gün sayılırken hükümetin politkalarına eleştiriler de devam ediyor. Zaman yazarı Ali Bulaç, Suriye'de gelinen noktayı kritik eden yazısında AKP'ye dönük çarpıcı eleştiriler
SURİYE'DE BAŞTA TÜRKİYE VE İSLAMCILAR HERKES KAYBETTİ!

Bulaç, Suriye'de an itibariyle durumun hayli kötü olduğunu vurgularken "Suriye’de herkes kaybetti. En başta Türkiye, İran, İslamcılar, hepimiz! Şimdilik krallar, emirler, şeyhler, İsrail ve belki de bölgede yerleşmeyi planlayan postmodern Haçlılar kazanmış görünüyor." dedi.

TÜRKİYE BATI VE KRALLIKLARIN TUZAĞINA DÜŞTÜ

Ortaya çıkan tablo için "böyle mi olmalıydı?" diye soran Bulaç, hükümetin Suriye'de Batı ve krallıkların tuzağına düştüğünü savundu. Hükümetin Mısır'da İhvan'a tavsiye ettiği aklı Suriye'deki muhalefete de tavsiye etmesi gerektiğini yazan Bulaç "Şimdi Batılı güçler gelsin de mazlumları kurtarsın diye yalvarıyoruz. Kendimizi muhasebeden geçireceğimize 19. yy’da üzerinde güneş batmayan Büyük Britanya’nın kendine yakıştırdığı sıfatı, “değerli yalnızlığı” kendimize yakıştırıyoruz. Yazık!" dedi.

İşte Bulaç'ın yazısındaki çarpıcı bölümler:

Hepimizin gözü önünde ölmekte olan Suriye’ye bir darbeyi de Batılı güçler vuracak. Amaçları belli: Suriye’de ne Müslüman gruplar, ne de İran-Hizbullah inisiyatifi ele geçirsin.

Suriye’de herkes kaybetti. En başta Türkiye, İran, İslamcılar, hepimiz! Şimdilik krallar, emirler, şeyhler, İsrail ve belki de bölgede yerleşmeyi planlayan postmodern Haçlılar kazanmış görünüyor.

2011’den bu yana Türk dış politikası “Suriye’de zalim bir lider var, halkını katlediyor, biz mazlumlara yardım ediyoruz” diye üzerimize estirdiği hegemonik söylemi kritik etmenin zamanıdır. Evet zalim bir rejim var, ama onu devirmenin yolu bu değildi. Üç ay dendi, 30 ay geçti…

Türkiye, kralların ve Batı’nın tuzağına düştü.

Türkiye, Mısır muhalefetine ve İhvan’a tavsiye ettiği doğru aklı Suriye’de neden esirgedi? Akademisyenlerin, hocaların, İslamcı yazarların aklı nasıl tutuldu?

Dışişleri, Suriye’nin sosyo-politik ve askerî yapısını A’dan Z’ye yanlış okudu.

Suriye’nin arkasında apaçık Rusya ve Çin var. Amerika, Suriye için Rusya ile savaşı göze alamaz.

Suriye’de bir iç savaş Türk hariciyesi, bilgiden yoksun düşünce kuruluşları ve fevri-propagandist dailerin hesap ettiği gibi “üç ayda” bitmez.

Suriye’de iç savaş mezhep çatışmasını derinleştirir; Sünni-Şii; Şii-Vehhabi, Sünni-Alevi çatışmasını büyütür, çatışmalar bölgeyi cehenneme çevirir, çeviriyor da.

Şimdi Batılı güçler gelsin de mazlumları kurtarsın diye yalvarıyoruz. Kendimizi muhasebeden geçireceğimize 19. yy’da üzerinde güneş batmayan Büyük Britanya’nın kendine yakıştırdığı sıfatı, “değerli yalnızlığı” kendimize yakıştırıyoruz. Yazık!

Yazının tamamı için