MEDYA KÖŞESİ

Zaman Gazetesi 'çarpıtma' suçlaması

Zaman gazetesine verdiği röportajla Dersim katliamı tartışmasını başlatan CHP milletvekili Hüseyin Aygün, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a konuştu...

Zaman Gazetesi 'çarpıtma' suçlaması
GAZETECİLER.COM
Gündemi Dersim ve CHP tartışmasına kilitleyen olayların fitilini ateşleyen Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. CHP milletvekili, Zaman gazetesine verdiği röportajda Dersim katliamında CHP'nin sorumluluğuna dikkat çekmiş ve özeleştiri yapmaları gerektiğini söyleyerek tartışmayı başlatmıştı.

Tarafsız Bölge'de konuşan CHP'li vekil açıklamalarından dolayı partisinden bir tepki görmediğini söyledi. Aygün, yaygın kanaatin aksine 12 milletvekilinin gösterdiği tepki dışında grubun ana gövdesinden bir reaksiyon almadığını söyledi.

"ZAMAN GAZETESİ SÖYLEMEDİKLERİMİ
RÖPORTAJA YERLEŞTİRDİ
"

Aygün, Zaman gazetesinin olay yaratan röportajı çarpıttığını söylerken "Zaman Gazetesi röportajı yayımlarken söylemediğim cümleleri röportajın içine yerleştirdi." dedi.

"Dersim tartışmaları Zaman Gazetesi’ne vermiş olduğum röportajın 10 Kasım’da yayımlanmasıyla başladı… Röportajın sonuçları açısından, Zaman Gazetesi’ne vermiş olduğum söyleşinin yayımlandığı gazetenin seçiminin yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü Zaman Gazetesi röportajı yayımlarken söylemediğim cümleleri röportajın içine yerleştirdi. Ben sadece Dersim katliamından CHP’nin sorumlu olduğunu söylemedim, o dönemlerde komünistler bile katliamı desteklemişler… Yani bir bütün, topyekün bir katliama destek sözkonusu. Ama röportajda sadece CHP sorumlusuymuş gibi yazılmış. Röportajın yarattığı etki karşısında üyesi olduğum partiden 21 arkadaşımız bir basın açıklaması yaptılar, CHP yönetimine ve bana karşı yapılmış bir basın açıklaması oldu. Yapmış olduğum açıklamalar hakkında genel başkanımız Kılıçdaroğlu tarafından bana herhangi bir şekilde düşüncelerimin yanlış olduğu konusunda bir uyarı gelmedi, sadece politikada zamanlama açısından bir uyarısı oldu ve bu açıklamaları bana çok yardımcı oldu… Açıklamalarımın çokta iyi olduğunu düşünüyorum, başbakanın bu konudaki özrünü olumlu bulmakla birlikte geçiştirilmiş, üstü kapatılmak istenen bir özür gibi buluyor ve yeterli olmadığını düşünüyorum.. Meclisteki tüm partilerin katılımıyla birlikte tarihe karşı gerçek bir özür gerekiyor…”

KOMÜNİST ENTERNASYONAL BİLE DERSİM'DE KATLİAMA ONAY VERDİ

Aygün, Dersim katliamından sadece CHP'nin sorumlu olmadığını, katliamın dönemin bütün önemli aktörlerinin onay, bilgisi ve katılımıyla gerçekleştiğini söyledi:

"Dersim katliamı sadece CHP ile ilgili bir olay değildir. Komünist Enternasyonal bile katliamı onaylamıştı, dönemin TKP'sinin raporu doğrultusunda...Dönemin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı da sorumludur. Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Celal Bayar gibi dönemin bütün önemli isimlerinin işin içinde olduğunu, rol aldığını görüyoruz."

"DERSİMLİLER ATATÜRK'ÜN KATLİAMDAN HABERİ YOK SANIYORLAR"

CHP'nin Dersim tartışmasında gereken refleksi göstermediği yönünde eleştiriler aldıklarını belirten Aygün, 'bence de CHP daha aktif bir şekilde tartışmaya katılabilirdi' dedi. Aygün, CHP'nin yüksek oy aldığı Tunceli bölgesindeki Atatürk sevgisine dair yapılan "stockholm sendromu" gibi yorumları da değerlendirdi.

"Dersim Alevileri, 500 yıllık sorunları CHP'nin sırtına yüklemeyi gerçekçi bulmuyor. Bence Dersimliler Atatürk'ü gerçekten seviyorlar. Yani kimilerinin söylediği gibi takiye yapmıyorlar. Gerçekten seviyorlar bence. Atatürk'ün katliamdan haberi olmadığına inanıyorlar. Celal Bayar'ın Başbakan olmasıyla geniş kitlesel kırımlar başladı zaten. Dönemin gerçek panaromasıyla halkın algısı farklı gelişti. Oysa Dersim'de süreç sadece 1938'den oluşmuyor, 3 yıl öncesinden başlıyor ve o dönem Atatürk otoritesi var....

SEYİT RIZA İNGİLİZLERE MEKTUP YAZMADI

Aygün, Dersim katliamına gerekçe olarak gösterilen "isyan vardı devlet de bastırdı" tezinin gerçeğe dayanmadığını söylerken "Dersim'de isyan yoktu" dedi. Bazı noktalarda sınırlı kimi direnişlerin gösterildiğini ancak isyan denebilecek bir durum olmadığını savunan Aygün "o dönem yaşayan tanıklar ile yapılmış bütün sözlü tarih çalışmaları da ortada bir isyan falan olmadığını gösteriyor" dedi.

Mektubun Dr. Nuri Dersimi tarafından yazıldığını, Dersimi'nin görüşlerini yansıttığını belirten Aygün, "mektubun Seyit Rıza'yla bir ilgisi yok" dedi. Devletin resmi arşivi dışında halkın da bir arşivi olduğunu söyleyen Aygün, tanıkların anlatımlarının katliama dair en önemli veriler arasında bulunduğunu kaydetti. Resmi tarihin gerçekleri çarpıttığını belirten CHP'li vekil, idam edilen Seyit Rıza'nın İngilizlere mektup yazdığı yönündeki iddiaların da yalan olduğunu söyledi. Seyit Rıza'nın sözkonusu mektubu yazacak birikimi olmadığına vurgu yapan Aygün, mektuptaki imzaya dikkat çekti. "'Dersim Generali Seyit Rıza' imzasından anlaşılıyor ki mektup bir kurgunun parçası olarak yazılmış" diyen Aygün, mektubun Dr. Nuri Dersimi tarafından kaleme alındığında ısrar etti.


ÇOK OKUNANLAR