MEDYA KÖŞESİ

'Yumurta var mı, yumurta?' diye sorunca...

"Bu soruyu yanıtlamaya çalışırken, benim Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım adını taşıyan kitabım ister istemez misal olarak gündeme geldi."

'Yumurta var mı, yumurta?' diye sorunca...

Hasan Cemal bugün Milliyet'teki köşesinde Şehir Üniversitesi'nde çarşamba günü yaptığı konuşmayı anlattı. Konferans salonunda konuşmak için kürsüye çıkınca önce şaka yollu "Yumurta var mı, yumurta?.." diye soran Hasan Cemal, "Bazen gençlerle olmak iyi geliyor. Gençlerin duyarlıklarına kulak vermek, neleri sorguladıklarını anlamaya çalışmak, insanın kendi içine dönüp kendini sorgulamasına kapı aralıyor çünkü..." dedi ve bir öğrencinin sorduğu soruya yanıtını okurları ile paylaştı:

"Bir öğrenci sordu: "İnsanın kendi dışına çıkarak kendine bakabilmesi ne kadar mümkün?"

Güç bir soruydu. Çünkü, insanın kendi kendisiyle iç hesaplaşması, kendi yaptıklarını sorgulaması kolay olmuyor. Meselenin belki çok fazla düşünmediğimiz bir yanı daha var.
 
İyi güzel, iç hesaplaşmamızı yapalım da, neye göre yapalım? Kendi kendimizi sorgularken hangi değerler bize yol göstersin?

Bu soruyu yanıtlamaya çalışırken, benim Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım adını taşıyan kitabım ister istemez misal olarak gündeme geldi.

Ben kendi siyasal geçmişimi sorgularken demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, özgürlükler ya da insanlık gibi değerleri esas almıştım.

Siyasete şiddeti, zoru, silahı ve de askeri karıştırmanın ne büyük bir yanlış olduğunu zaman içinde kavramaya başladığımı anlatmaya çalışmıştım.
Yine bunlardan söz ettim."

Hasan Cemal'in yazısının tamamını gazetesindeki köşesinden okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR