GÜNÜN MUHABİRİ

Yücel Kayaoğlu

Türkiye

Yücel Kayaoğlu

Hükümetin arka arkaya açıkladığı dönüşüm programları kapsamında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni bir eylem planı gündeme gelecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde açıklayacağı 'Kayıt dışı ile Mücadele Eylem Planı' ile ekonomide milyarlarca liralık kayba yol açan kayıt dışı alanlara yönelik yeni tedbirler devreye sokulacak.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, özellikle kayıt dışı istihdama yönelik denetimler artırılacak ve kaçak işçi çalıştıran veya işçisine eksik ücret ödeyenlerle ilgili yeni cezalar gündeme gelecek.

Edinilen bilgilere göre, Davutoğlu'nun açıklayacağı kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ilişkin yeni eylem planında yer alması beklenen tedbirler şöyle: SGK denetçilerinin yaptığı tüm işlem süreçlerinin takip edilebileceği bir yeni bir otomasyon programı kurulacak. Bankalarla SGK arasındaki veri paylaşımı artarak devam edecek. Belirlenecek sektörlerde prime esas kazanca karine teşkil edecek ücret skalaları belirlenerek bilgilendirme, rehberlik ve gerekirse denetim süreci başlatılacak. Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden men edilecek. Prime esas kazançların meslek koduyla uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak yasal altyapı oluşturulacak.

Tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik bilgilendirici ve bilinçlendirici faaliyetler artırılacak. Sahte sigortalı ve işyeri tespitine dönük takip programı hazırlanacak.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu bu dikkat çeken haberi ile günün muhabiri oldu.

ÇOK OKUNANLAR