KİTAPLIK

YouTube’da video yayınlayarak zengin oldular

Gazeteci ve sosyal medya uzmanı Okan Yüksel, ikinci kitabı “YouTube ve Video Blog Rehberi”nde YouTube ile Türkiye’de ve dünyada ünlenen “sıradan insanların” hayatlarına ışık tuttu.

YouTube’da video yayınlayarak zengin oldular

YouTube’da kanal açmanın oldukça kolay olduğunu belirten Yüksel, “Video yayınlayarak zengin olan çok sayıda kişi var. Dünyada popüler YouTube kanallarının sahipleri milyonlarca dolar gelir elde ediyor. Ünlü YouTuberlarından Felix Arvid Ulf Kjellberg bu mecradan yılda on milyonlarca dolar kazanıyor. Yine Batı’da oldukça popüler bir kanala sahip olan Smosh ekibinin yıllık gelirlerinin 10 milyon doların üzerinde olduğu sanılıyor. YouTube’da farklı yemekler yayıp, bunları yayınlayan Rosanna Pansino’nun yıllık gelirinin ise yaklaşık 3 milyon dolar olduğu düşünülüyor. Son yıllarda Türkiye’de de bu işten ciddi gelirler elde edilmeye başlandı” dedi.

“YouTuber’lar TV yıldızlarına rakip oluyorlar”

Kitap çalışması sırasında çok sayıda YouTuber ile görüşen ve onların hayatlarına tanıklık eden Yüksel, YouTube’da video blog yayınlayan sıradan vatandaşların televizyon yıldızlarına rakip olduğu görüşünde. Yüksel “Çok kısa sürede YouTube’da ünlü olan genç isimlerin, televizyon yıldızlarını gölgede bırakacağına tanıklık edeceğiz.” diyor.

Türkiye’de durumun farklı olmadığını söyleyen Yüksel, henüz çocuk yaştaki Türk YouTuberların yüz binlerce aboneye ulaştığını ve videolarının on milyonlarca kez izlendiğini kaydediyor.

“YouTube’da başarılı olmak doğru strateji ile sağlanabilir”

Türkiye’nin ilk video bloggerlarından olan, ulusal ve uluslararası pek çok medya kuruluşunun YouTube kanalını yöneten Okan Yüksel, bu mecrada başarılı olmanın tesadüf olmadığı görüşünde. Yüksel, “YouTube’da başarılı olmak tesadüfen olabilecek bir şey değil. Yayın yaptığınız kitleyi ve YouTube’u çok iyi tanıyarak, doğru bir strateji geliştirerek başarı sağlanabilir” diyor.

okan yüksel

YouTube ekibi ile de pek çok toplantı gerçekleştiren Yüksel, başarının formülünü şöyle özetliyor:

“Kitapta YouTube’da başarılı olmak için 11 öneri sundum. Bu maddeler arasında olmazsa olmaz 3 önemli öneri paylaşabilirim: Birincisi samimi olun, ikincisi kaliteli içerik üretin ve üçüncüsü sürekliliğiniz olsun. Samimi ve kaliteli videolar üretip, bunları da düzenli/sürekli şekilde yayınlamayı başarırsanız, başarısız olmanız çok zor.”

Yüksel, kitabında YouTube’da kanal açarak izlenmenin, ün ve para kazanmanın yollarını da anlatıyor. Kitapta Türkiye’den ünlü YouTuber’lar ve işin profesyonelleriyle yapılmış çok sayıda röportaj da yer alıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar