MEDYA KÖŞESİ

Yoksa Milliyet ucuza mı gitti?

Bugün yabancı bir yatırımcı, Milliyet’i tek başına satın almak istese, uluslararası kabul görmüş değerleme esaslarına göre teklif edeceği rakam 70 milyon doları geçmez...

Yoksa Milliyet ucuza mı gitti?
GAZETECİLER.COM - Geçtiğimi hafta Milliyet ve Vatan gazeteleri Doğan Grubu tarafından Milliyet'in kurucusu Ali Naci Karacan'ın torunları Ali ve Ömer Karacan ile Demirören ortaklığına satıldı.

MİLLİYET VE VATAN'A 74 MİLYON DOLAR

Medya kulislerini bir anda hareketlendiren bu satışta Milliyet 47.960.000 ABD Doları; Vatan ise  26.000.000 ABD Doları olmak üzere toplam 74 milyon dolar'a satılmıştı.

6 AY ÖNCE YAZMIŞTI

Kulislerde Milliyet ve Vatan'ın ucuza gidip gitmediği konuşuladursun Habertürk yazarı Yavuz Semerci 21 Ekim 2010'da, yani bundan 6 ay önce, Milliyet gazetesinin son 5 yıllık gelir – gider tablosu ve gelecek 5 yıla yönelik hedeflerine ilişkin verilerle gazetenin değer analizini yapmıştı.

MİLLİYET'İN DEĞERİ NE KADAR

“Milliyet’in değeri ne kadar”
sorusuna Semerci'nin verdiği yanıt bugünkü satışın gerçek değerinden yapılıp yapılmadığını da gözler önüne seriyor:

Elime Türk basınının önemli gazetelerinden Milliyet Gazetesi’nin son beş yıllık özet gelir ve gider tablosu ile önümüzdeki 5 yıla yönelik projeksiyonu geçti... Yatırımcıları bilgilendirdikleri dataroom’dan çıkma bilgiler.

TÜRKİYE'DE GAZETE ÇIKARMAK ZOR TUTTURMAK DAHA DA ZOR

Rakamları görünce, Türkiye’de bir gazete çıkarmanın ve tutturmanın zor, ancak bir gazeteyi değerli ve kâr eder halde tutabilmenin ise çok daha zor olduğunu anlıyorsunuz.

MİLLİYET'E 70 MİLYONDAN FAZLA VERMEZLER

Rakamları aktarmadan önce üzülerek söylemeliyim ki bugün yabancı bir yatırımcı, Milliyet’i tek başına satın almak istese, uluslararası kabul görmüş değerleme esaslarına göre teklif edeceği rakam (EBITDA çarpı 10, ki bu oran bile yüksek) 70 milyon doları geçmez...

SIFIRDAN BÖYLE BİR GAZETE YARATMAK PAHALIYA PATLAR

Eğer sıfırdan böyle bir gazete yaratmak isterseniz harcayacağınız rakam 200 milyon doları bulur. Hayat böyle. Alıcı, yeni bir gazete kurmak değil, kurulu olanı edebildiği kâr üzerinden satın almak istiyor.

ÇOK OKUNANLAR