Yeni Türkiye'nin üç aktörü: AK Parti, Kürtler, Gezi kuşağı
Günlerdir süren Gezi Parkı eylemlerini sosyal medya yazarı Reşat Çalışlar A Haber'de Şirin Sever'in sunduğu Jurnal'de yorumladı.
TAKSİM PLATFORMU'NDAKİ KİŞİLER GEZİ ENERJİSİNİN ÜZERİNE KONDU
- Gençlerin neden orada olduğuna karşı çıkmıyorsunuz ama Taksim Platformu'nun söylemini eleştiriyorsunuz?
Taksim Platformu oradaki enerjinin üzerine konmuş oldu. Yaşlı bir kuşak konuştu. Genç bir arkadaş konuştu, benim yaşlarımda o da bana klasik solcu figürü gibi geldi. Taksim Platformu'nun gelenekçi CHP diliyle konuştu. Spontane bir haraket var ama CHP dili geldi oraya kondu.Gençlerin orada kolektif bilinçaltı var. Farklı gruplar farklı şeyler söylüyorlar ama tam olarak bilinçaltındakini bilinç üstüne çıkartıp tam olarak kendilerini ifade etmemeleri. Başbakan'ın yapması gereken o gençlerin bilinçaltını okuması, onların psikolojisini okumak daha önemli, bana şu taleple gelin demek yerine.
- Anlamak için çaba sarf ediyorlar mı?
Çaba sarf ediyorlar mı ama iktidar ve muhalefet uzak bir yerden bakıyorlar. İyi niyetli çaba gösterseler de anlayamıyorlar. İyi niyetli bir bakış açısı var ama kültürel arka plan oradaki enerjiye çok uzaklar.
- Ahmet İnsel sorunu haysiyet ayaklanması olarak adlandırmış, sizi buna katılır mısınız?
İşin bir boyutu haysiyet. Haysiyetin ötesinde, Türkiye'nin gittiği yönle ilgili olarak gençlerin farklı bir tercihi var. Gençler daha batılı bir Türkiye görmek istiyor. Başbakan'ın vizyonu daha Osmanlı tonunda. Daha batılı bir Türkiye isteyen gençler ve Başbakan'ın Osmanlı vizyonu. Bir noktada bir uzlaşma olacağını düşünüyorum
TÜRKİYE'DE AK PARTİ İKTİDARINDA TELEVİZYON
MUHAFAZAR PSİKOLOJİYE GİRDİ
- Sorun eskiden mazlum olan muhafazakarların zalim olması değil, muhafazakarların vizyonunun zorlanması diyorsunuz?
Benim aklımdan geçen televizyonlar. İspanyol televizyonlarında müthiş bir canlılık var. Türkiye Ak Parti iktidar olduğu dönemde televizyonlar muhafazakar bir psikolojiye girdi. Muhafazakar olarak tanımlanan kanalları kast etmiyorum. Daha olumsuz bulduğum modern kesimin izlediği kanalların muhafazakar kültür dokusu içine girmesi. İspanyol'daki o enerji yok. Tayyip Erdoğan'ın Osmanlı vizyonuna paralel. Sansürle ilgili değil, kendiliğinden oluşan bir psikoloji ile Türk televizyonları cansızlaştı. Gençliğin bilinçaltında biraz daha böyle şeylerin yattığını düşünüyorum. Başbakan'ın dilinden çok , ülkedeki grileşme, ülkeye yaşlı bir ruhun ağır basması
- O yüzden mi sokağın dili bize şu an mizah dolu geliyor?
İnanılmaz bir mizah dili oluştu. Bir de bir şey daha eklemek istiyorum, olaylar başladığında olayların içinde yer alanlar benim eski arkadaşlarım ama sosyal medyada beni takip etmeyi bırakan kişiler, ilk olarak ben bunu gözlemledim kendi adıma. Beni sevmeyen, bana tepeden bakan insanlar. Oradaki geçlerin kibirli bir duruşu var. En ufak bir görüş farklılığında beni takip etmeyi bırakan insanlar, kibirli bir beyaz Türk duruşu var.
- Kendileri için özgürlük isteyenler, farklı görüşlerin hayat bulmasını isteyenler farklı görüşlere tahammül edemiyor mu
28 Şubat, Cumhuriyet mitingleri gibi sert bir tahammülsüzlük yok. Benim doğrum en doğru diyen bir gençlik. Bu Başbakan'ın tavrı. Başbaban'ın simetrik versiyonu. Bana bile tahammül edemeyen insanlar.
GEZİ PARKI'NDAKİLERİN BAZILARI İKTİDAR OLSA
BAŞBAKAN'IN DİLİNİ KULLANIR
- Bu Gezi Parkı'ndaki özgürlükçü durum, farklı görüşlere açık halleri geçici bir durum mu?
Kibir bazı noktalarda buna bazı sınır çizebiliyorlar. Onlar da daha fazla güçlense, iktidarı ele geçirse, biz Taksim'i illaki böyle yapacağız, diyebilir. Tayyip Erdoğan'ın onlara karşı kullandığı dilli onlar da iktidara gelse kullanabilir. Diğer taraftan Türkiye'nin daha ileri noktaya ilerlemesi için gereken yine de bu gençliğin vizyonu. Yeni teknolojik kuşağın vizyonu ile yürünmek zorunda. Osmanlı Vizyonu Türkiye'yi bir yerden bir yere getirdi ama o artık bir sınıra dayandı. Türkiye'nin Osmanlı vizyonundan batı vizyonuna açılması gerekiyor
- Asgari ücretin üç katı telefonla eyleme koşanlardan bahsediyorsunuz,ekonomi bu işin neresinde?
Çok farklı gelir gruplarından gençler var. Alt sınıftan üst sınıftan da var. Zengin bir insanın direniş göstermesine ben ilk başta komik bulmuştum, niye kapitalizme isyan ediyor gibi bir dil kullanıyorsun diye
GEZİ PARKI'NDAKİ GENÇLİK SERMAYEYE KARŞI DEĞİL,
ÖZGÜRLÜK İÇİN EYLEMDE
- Bu gençler sermayeye karşı mı ayaklanıyor yoksa özgürlük alanlarına müdahale edilmemesi için mi ayaklanıyor
Bence ikincisi. Olaya popülerlik katmak için sermayeye karşı ayaklanma görüntüsü veriyorlar, sosyal medyaya tüm dünyaya yayılsın diye öyle bir renk vermeye çalışıyorlar. Ben genel olarak sokak eylemlerine mesafeliyim. Bunlar ülkenin ortalamadan eğitimli kesimi. Bunların yüksek özlemleri var. Vatandaşa tepeden bakıyor olabilir, vatandaşın durumu kötüyken onların isyanı lüks gibi görebilir ama elitlerin kendi yaşam standartlarını yukarı çıkma talebi ortalama halkı da yukarı çekebilir.
- Elitin eliti protestosu gibi de görüyorsunuz
Onu NTV ve Starbucks konusunda söyledim. İlk günlerde olayı çok ciddiye almadım, biraz kibirli bulduğum insanlarca geliştirilmesindendi. İkinci üçüncü günden sonra ciddiye almaya başladı. Olayın bu kadar her şeyi etkileyeceğini küresel yankı bulacağını beklemiyordum. Sosyal medyada genelde küçük bir grup kendi çalar kendi oynar. bu sefer gerçekten iddia edilen gibi çıktı. Gerçek bir enerji varmış.
AK PARTİ'Yİ BİTİRME DEĞİL, DAHA İYİ BİR AK PARTİ YARATMA HAMLESİ
- Hükümetin handikapı şu mudur, Ak Parti'yi bitirme hamlesi olarak görmeleri mi?
AK parti'yi bitirme değil, AK Parti'yi ileri götürme hamlesi olarak görebilirler. AK Parti spontane halk tepkisiyle karşılaşmadı, elit kesimin organize etmesiyle oluşan eylemleri gördü. Bu sefer ki spontane idi, AK Parti analiz etmede yavaş kaldı ilk başta. Spontane halk tepkisi. Bu anlamda bir kırılma noktası.
YENİ TÜRKİYE'DE ÜÇ AKTÖR OLACAK: AKP, KÜRTLER VE GEZİ PARKI KUŞAĞI
-Yeni Türkiye'de üç aktör olacak diyorsunuz
Ak Parti, Kürtler ve Gezi Parkı'ndaki yeni kuşak. Kürtler bu ikisi arasında gidip gelecek. Genç Kuşak Kürtler Gezi Parkı'na yakınken, daha Kürt kimliği ağır basanlar Ak Parti yanında olacak. MHP'nin durumu karışık. Bazı ülkücüler eylemlerde görünüyor ama Devlet Bahçeli onaylamayan bir dil kullanıyor. Son dönemde hükümetin tepeden inme mantıkla projelere yaklaştığını düşünüyorum. Üçüncü Havaalanı açılırken Yeşilköy Havaalanı'nın kapatılması bana Yeşilköylülerle konuşulmaması bana mantıklı gelmiyor, bu karlı bir kapitalizm anlayışı değil, halkı bu kadar yok sayan bir kapitalizm anlayışı karlı değil
- Siz Gezi Parkı'na gittiniz mi?
Kısa bir süre dolaştım, uzun süre kalmadım.Bir de son olarak bu AVM tartışmasıyla ilgili, gençlerin bu kadar AVM'ye tepkili olması, işin bina kapitalizm yönü değil, Türkiye'de AVM 'lerde alkol kullanımı yok. Batıda AVM'lerde alkol kullanımı var, daha sosyal bir ortam var. Gençlerin Gezi Parkı'nda yaşadığı kültürü batı'da AVM'de yaşayanlar var. AVM tamamen muhafazakar bir kültür olarak hayatımıza girdi.