MEDYA KÖŞESİ

Yeni Şafak'ın duayeninden cemaate itiraz!

Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Hayrettin Karaman cami ve cemevi tartışmalarına dahil olduğu yazısında Güle Cemaati'ni kızdıracak yorumlar yaptı...

Yeni Şafak'ın duayeninden cemaate itiraz!
GAZETECİLER.COM
Gülen Cemaati'nin öncülük ettiği cami ve cem evi projesine Yeni Şafak'ın önemli kalemlerinden Hayrettin Karaman'dan

Muhafazakar camiadaki ilahiyat tartışmalarında otorite kabül edilen Prof. Dr. Hayrettin Karaman cami ve cemevi tartışmalarını konu aldığı yazısında, “Bir dinin iki mabedi olmaz” dedi. Karaman, “Kimsenin niyetini okumak durumunda değilim, ama kesin kanaatim şudur ki, müminlerin mabedlerini ikilemek birleştirmeye değil, bölmeye hizmet edecektir.” diyerek Cemaat'in tartışma konusu olan projesine karşı açıktan tavır aldı.

İşte Karaman'ın yazısındaki ilgili bölüm:

SÜNNİ-ALEVİLİĞİ BİRLİKTELİĞİ BÖYLE SAĞLANABİLİR Mİ?

Şimdi soruyorum:

Her ikisi de Müslüman olan Sünniler ile Alevîler, bütün Müslümanların ortak mabedi olan camide namazlarını kılar, cenazelerini kaldırır; samah, ayin, zikir, dînî musiki, özel sohbetler gibi yine bir kısmı ibadet sayılabilecek faaliyetlerini özel mekanlarında (tekke, dergâh, cemevi…) yaparlarsa mı birlik ve beraberlik olur; yoksa farklı dinlerin mensupları gibi ibadetlerini, farklı mabetlerde yaparlarsa mı birlik ve beraberlik olur.

BİR DİNİN İKİ MABEDİ OLMAZ

Bu teşebbüsün taraflarından biri şöyle diyor:

‘Devlet taraf tutarak, ‘Camiden başka ibadet yeri olamaz İslam’da’ gibi ipe sapa gelmez, hiç bir bilgiye dayanmayan bir düşünceyi kendisine düstur yapamaz.’

Bir kere devlet ‘camiden başka ibadet yeri olmaz’ demiyor, bunu diyen bir devlet temsilcisini ne gördüm, ne duydum.

Devletin ve önemli sayıda halk kitlesinin dediği şudur:

İbadet, şartları taşıyan her yerde olur. Mesela namazı dileyen camide kılar, dileyen evinde, işyerinde, tarlasında bağında, tekkesinde, dergahında, cemevinde … kılar. Ama bir dinin iki mabedi olmaz. Mabed, mezhebleri ve tarikatleri farklı da olsa bir dine mensup olan bütün müminlerin ortak ibadethanesidir. Bu ibadethane dışında kalan ve içinde bir dine mensup grupların bazı ibadetler ile ayinler vb. icra ettikleri yerlere ‘mabed’ denmez, ‘tekke, dergâh, cemevi, dernek evi’ gibi isimler verilir. Ve bu uygulama yıllardır böyle olmuştur, ipe sapa gelir, bilgiye ve geleneğe dayanmaktadır.

Yazının tamamı için