Yeni reklam süreleri tuvalet sorunu çıkardı!
Kısalan reklam süreleri izleyiciyi ekran başına kilitledi. Ancak şimdi de WC sorunu gündeme geldi...
İzleyicilerin bir kısmı durumdan memnun, bir kısmı da tuvalete gidememekten şikayetçi. Reklamda değişen sadece süreler değil.
Yeni RTÜK kanunu ile televizyon izleme alışkanlıklarında da köklü bir değişiklik olacak gibi. Reklam süreleri ve uygulamalarında yapılan köklü değişikliklere izleyiciler alışmaya çalışırken, izleyici reklam süreleri konusunda ikiye bölümdü.
İzleyicilerin bir kısmı sürelerin kısaltılmasını olumlu bulurken bir kısmı da çok sık reklam girilmesini eleştirdi. Reklam kuşaklarındaki değişiklik reklam aralarında giderilen ihtiyaçlara ayrılan süreyi azalttı. Sürelerle ilgili izleyicinin en ciddi eleştirisi ise WC’ye ayrılan süredeki daralmaya oldu. Düzenleme evlerde tuvalet sırası ve çay koyma kavgası başlatacak gibi görünüyor.
6112 Radyo ve Televizyonların Kuruluşları Hakkında Kanun 15 Şubat itibariyle kabul edilerek yürürlüğe girdi.
DİZİLERİN İÇİNDE REKLAM DÖNEMİ
Kanunda reklam süreleri yeniden düzenlendi. Artık bir saat içinde en fazla 12 dakika reklam yayınlanabilecek. Reçeteye tabi olmayan ilaç ve tedavi yöntemlerinin reklamları da yayınlanabilecek.
Ve en önemli değişikliklerden biri de film, dizi, spor programları gibi programların içine ürün yerleştirme yapılabilecek. Yani Erman Toroğlu ‘Hocam buz gibi gol’ dediği anda Ahmet Çakar’ın buz gibi bir bardak suyu kaldırıp, ‘Gol de buz gibi, su da buz gibi. Buz gibi ... suyu için’ demesi muhtemel.kullan
UYGULAMA BAŞLADI BİLE
Program içi ürün yerleştirme reklamlarının ilk örnekleri dizilerde ve spor programlarında uygulanmaya başlandı bile. Coca Cola, Garanti Bankası ve Uludağ limonata geçen hafta itibariyle program içi reklamı uygulayan firmalar oldu.
1998 yapımı Truman Show adlı sinema filmini hatırlatan sahnelerle bundan sonra sıkça karşılaşacak gibiyiz. Jim Carrey’nin başrolünü oynadığı filmde, ürün reklamları programın bir parçasıydı. Uygulama henüz yeni oluğu için kesin çizgileri yok ama suyu çıkarılmaya oldukça müsait.
REKLAM SÜRELERİ NASIL BELİRLENİYOR?
İzleyicilerin aklını karıştıran, 1,2, 3, 4 dakikalık reklam uygulamaları da neyin nesi diye soran çok. Yeni kanunda bir saatlik süre içerisinde sürenin yüzde 20’lik bölümü reklam süresi olarak kullanılabilir diyor. kullanBu da 12 dakikaya tekabül ediyor. RTÜK bu sürenin nasıl kullanılacağını belirtmiyor.
En akla yatkın 4’er dakikalık 3 reklam kuşağı olsa da kimi kanallar farklı uygulamalar yapabiliyor. İsteyen tüm süreyi bir seferde kullanabileceği gibi isteyen de 1’er dakikalık 12 kuşak açabilir. Bir saat içinde en fazla 12 dakika reklam kuşağı açılabiliniyor. Yayıncı kuruluşlar farklı uygulamaları test ediyor.
KAMUOYU İKİYE BÖLÜNDE
Reklam sürelerinde yapılan değişiklik kamuoyunun bir bölümünü memnun ederken bir bölümü de uygulamadan şikayetçi. Haber 7’nin Facebook sayfası üzerinden yönlendirdiği “Reklam sürelerinin kısaltılmasından memnun musunuz? Televizyon izleme alışkanlıklarınızı nasıl etkiledi?” sorularına gelen cevaplarda iki farklı yaklaşım ortaya çıktı. İzleyicilerin bir kısmı uygulamayı olumlu bulurken, bir kısmı da eleştirdi.
“SEYİR KEYFİM YERİNE GELDİ”
Murat Satıcı adlı izleyici “Eskiden TV’de bir şey izlemek istemiyordum artık seyir keyfim yerine geldi” derken, Numan Karaaslan da “Zırt pırt reklam giriyor hissi verse de arada televizyona olan odaklanmanın bozulması iyi oluyor, reklamlar 1-2 dakikadan fazla olmasın yeter. İyi bir uygulama yani.” yorumun yaptı.
ÇOK SIK REKLAM GİRİYOR
Bazı izleyiciler ise sık aralıklarla reklam girilmesini rahatsız edici bir uygulama olarak değerlendirdi. İlker Uzunboy “Hiç memnun değiliz valla hele o 11833 reklamı var ya hep o reklamı veriyorlar televizyondan soğudum” yorumunu yaparken Muhammed Enes Yıldırım “Hiç memnun değilim. Bir kurtlar vadisi zevkimiz vardı ondan da olduk. 13-14dakikada bir reklam olur mu ya? Diziyi mi izliyoruz yoksa reklam mı anlamadım?” dedi.
REKLAMIN EN HEYECANLI YERİ
Veysel Sade adlı izleyici ise reklamlarla ilgili şikayetini şöyle dile getirdi; “Reklamların en heyecanlı yerinde filmin başlamasına uyuz oluyorum.”
SÜRELERİN KISALTILMASI DA ŞİKAYET KONUSU
Sürelerde yapılan değişikliklerle ilgili başka bir şikayet ise reklam sürelerinin kısa tutulması oldu. Televizyon izleme alışkanlıklarında reklam aralarında ihtiyaçlarını gideren izleyiciler bu araların kısa olması nedeniyle televizyon başından kalkamadıklarını belirttiler.
TUVALETE AYRILAN SÜRE KISALDI!
Ozgur Kuruca “Geçenlerde diziye yetişmeye çalışırken kafamı gözümü yarıyordum ama yetiştim. Bu benim için büyük bir basarı.” derken İbrahim Türkoğlu “WC’ye gidemez olduk... 7 dakikalık reklam kuşağı yapılamadığı için 5 dakikada bir reklam giriyor bu nasıl iş!” diyerek kısalan sürelere tepki gösterdi. WC konusunda başka bir şikayetçi de Sinan Güneş oldu. Güneş, “Yeni süre ile wc'ye daha az zaman ayırmak zorunda kalındı” yorumunu yaptı.kullan
TELEVİZYONUN BAŞINDAN KALKILAMIYOR
Zeliha Yıldız Ersoy ise “Reklam süresi kısa ama sürekli ve sık oluyor memnun değiliz... Dizinin başından hiç kalkamıyoruz. Çok saçma olmuş” yorumunda bulundu.
Reklam periyotlarının belirsizliğine dikkat çeken Aykut Boğa’nın yorumu şöyle oldu; “Çok saçma bir uygulama. Belli bir periyot yok. Önceden hiç olmazsa belliydi neyin ne zaman olacağı... simdi tamamen işkenceye dönüşmüş vaziyette. Hiç bir seyir zevki kalmadı...”
Kanal 7'nin reklam satışını yapan Mepa Medya'nın Pazarlama Müdürü Elçin Gökdepe Bilgin yeni reklam uygulamalarıyla ilgili Haber 7’nin sorularını cevapladı.
YORUCU BİR EKRAN VARDI
Yeni düzenlemelerin izleyici odaklı olduğunu belirten Bilgin şunları söyledi: “2008 yılı itibari ile etkisini gösteren ekonomik gelişmeler ve yeni mecraların pazar paylarındaki yeni hareketlenme, medya yayıncılarını alternatif reklam alanları oluşturmaya sevk etmiş ve gelir büyümeleri bu yöntemler ile sağlanmıştı. Tabii üretilen yeni reklam alanları, her yayıncının kendi özelinde farklı bir uygulamaya dönüşmüş ve reklam kuşak süreleri uzamış; izleyici için yorucu bir ekran ortaya çıkmıştı. RTÜK’ün yeni yasasını prensip olarak biz sektör çalışanları da ilk andan itibaren destekledik. Ki bu yasanın masanın farklı taraflarının da katılımıyla düzenlendiğinden bahsedebiliriz.
SÜRELERDE YÜZDE 30 DARALMA OLDU
Düzenleme ile reklam kuşak alanları tek bir format ile belirlenmiş ve kanallara da her bir yayın saati için 12 dakikalık reklam süre hakkı tanınmış oldu. Böylelikle izleyicinin program ve reklam alanlarını net ayrıştırabileceği ve uzun kuşak süreleriyle izleme keyfinin engellenmeyeceği bir ekran oluştu.
İzleyici açısından pozitif gelişmelerin yaşandığı bu süreç, sektör için bir takım zorlukları beraberinde getirdi elbette. Medya yayıncıları için reklam sürelerindeki yaklaşık %30 oranlarındaki daralma, arz-talep dengesini dolayısıyla fiyatlandırma politikalarını değiştirdi. Bu geçiş sürecinde bizlerin de uzun yıllardır eleştirdiği düşük satınalma birim fiyatları kısmen toparlanabilmiş oldu.”
KALİTEYİ ARTTIRACAK
Pazarlama Müdürü Elçin Gökdepe Bilgin, düzenlemenin etkilerinin hissedilmeye başladığını belirterek, kısa kuşaklar nedeniyle izleyicinin reklam süresinde kanal değiştirmediğini belirtti. Reklam nedeniyle izleyici kaybının en aza düştüğünü belirten Bilgin, durumun reyting oranlarına yansıdığını da belirtti. Bu durumun rekabeti arttıracağını söyleyen Bilgin; “İzleme alışkanlığında yaşanılan bu gelişme biz yayıncılar için prototip rekabetini artırmış oldu. Programların çok daha iddialı olmak zorunda olduğu bir dönem başladı.” dedi.
HEYECAN VERİCİ
Yeni yasada izin verilen program içine ürün yerleştirmenin reklamveren için heyecan veren bir uygulama olduğuna dikkat çeken Bilin, “Etkisi tartışmasız çok kuvvetli bu alanda önümüzdeki dönemde program yapımcıları ve reklam kreatiflerinin koordineli geliştirdiği renkli projeleri izleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
İhsan Aydın / Haber 7