KİTAPLIK

Yeni medyayı öğrenmek isteyenler bunları okumalı!

Altın kitaplar yeni medya teknolojileri ve iletişimin aldığı yeni biçimler ilgili üç kitaptan oluşan bir dizi yayımlandı.

Yeni medyayı öğrenmek isteyenler bunları okumalı!

Çıkan kitaplardan ilki gazeteci- yazar Kemal Aslan'ın yazdığı "Türkiye'de SMS Haberciliği" adını taşıyor. Kitapta yeni medyanın bir parçası olan mobil iletişim ve mobil telefonun gelişimi, kısa mesaj, kısa mesajın habercilikte kullanılması, kısa mesaj yoluyla habercilik yapan kurumlar, kısa mesajın habercilikte işlevi konuları yer alıyor.

Kitapta ayrıca kısa mesaj haberciliğinin avantaj ve dezavantajları, medya kuruluşlarının öncelik verdiği haber konuları irdeleniyor.

Kemal Aslan, "bu kitap alanında öncü bir çalışmadır. SMS haberciliği Türkiye'de mobil telefonların yaygınlaşmasıyla 2000'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Geleneksel habercilikten farklı özellikler taşıyan SMS haberciliği abonelerine konudan haberdar olmayı sağlamaktadır. Kullanıcı daha farklı medyadan olayların ayrıntılarını öğrenebilmektedir. SMS haberciliği tek başına enformasyon için yeterli değildir" dedi.

Kemal Aslan daha önce "Soru Nasıl Sorulur", "Ben de Yazarım", "Haber Nasıl Okunur", Haberim Var", Haberin Yol Haritası" ve "Değişen Teknolojiler ve İstihbarat" kitapları yayımlanmıştı.

Dizinin ikinci kitabı Yardımcı Doç. Dr. Levent Eldeniz ve Nuri Sertaç Sırma'nın yazdığı "Basın ve Sayısal Yayıncılık Teknolojileri" adını taşıyor. Yeni medya dizisinin bu kitabında Eldeniz ve Sırma, yazılı basının teknolojiyi nasıl kullandığını, teknolojik süreçlerin basını nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. Kitapta basında kullanılan sayısal teknolojiler, Hürriyet, Zaman ve Kocaeli Demokrat gazetelerindeki sayısal yayıncılık süreçleri ve sayısal yayıncılığın geleceği üzerinde duruluyor.

Yardımcı Doç. Dr. Levent Eldeniz, "bilgisayarın basında kullanılması baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası süreçleri hızlanmış ve kolaylaştırmıştır. Geleneksel medyada daha önceden saatlerce süren işlemler birkaç tuşa basarak dakikalar içersinde yapılabilir hale gelmiştir." diye konuştu.

Dizinin üçüncü kitabı Ali Murat Kırık'ın yazdığı "Etkileşimli Televizyon". Bu kitapta yeni medyanın bir parçası olmayan fakat ondan etkilenen bir kitle iletişim aracı olan televizyonun bu yeni teknolojilerden nasıl etkilendiği geniş biçimde irdeleniyor.

Etkileşimli yayıncılığın teknik süreçlerinin ayrıntılı biçimde ele alındığı kitapta MPEG formatlarının ne olduğu, etkileşimli televizyon ve IPTV ilişkisi, analog ve sayısal televizyon yayıncılığı konuları da ele alınıyor.

Ali Murat Kırık, kitapla ilgili olarak "gittikçe kişiselleşen ve kullanıcı odaklı hale gelen medya içersinde televizyon da bundan nasibini alıyor. Bu süreçte televizyon karşımıza etkileşimli bir medya olarak çıkıyor. Etkileşim özellikleriyle izleyiciler kullanıcılara dönüşüyorlar. Kendi programlarını seçen, istediği zaman istediği izleyen ve hatta yayın akışına katkıda bulunan kullanıcılar haline geliyorlar." dedi.

Anahtar Kitaplardan çıkan bu üç kitabın editörlüğünü Yardımcı Doçent Dr. Levent Eldeniz yaptı.

ÇOK OKUNANLAR