KULİS

Yazılarına son verilen Cumhuriyet yazarı 3 ay sonra istifa etti

Cumhuriyet gazetesinde pazar günleri yazan Ali Haydar Nergis, 3 aydır yazıları yayınlanmadığı gerekçesiyle gazeteden istifa etti.

Yazılarına son verilen Cumhuriyet yazarı 3 ay sonra istifa etti
Cumhuriyet gazetesinde pazar günleri yazan Ali Haydar Nergis, 3 aydır yazıları yayınlanmadığı gerekçesiyle gazeteden istifa etti.

Kasım ayından bu yana yazıları yayımlanmayan Nergis, bir veda mektubu yazdı ve "Kasım ayından bu yana bilemediğim ve bana bildirilmeyen bir nedenle Pazar yazılarıma son verildi. Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan, eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'dan gerekçe ile ilgili bir bilgi edinemedim. Bunun yönetim boşluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığına, yeniden yazamayacağıma ilişkin sorularım suskunlukla karşılandı. Gazete'de son yönetim değişikliğinden sonra da İcra Kurulu Başkanı Sayın Akın Atalay'a yaptığım yazılı başvurular da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyet etiğiyle bağdaşmayan bir duyarsızlık ve sorumsuzlukla, bilemediğim nedenlerle adeta 'yok' sayıldım." dedi.

İşte Ali Haydar Nergis'in OdaTV aracılığı ile okurlarına seslendiği veda yazısı:

8 yıldan beri İsveç, Malmö'den katkı sunmaya çalıştığım Cumhuriyet gazetesine ve sizlere veda ediyorum.

Bu süre içinde Cumhuriyet'i aydınlanmanın bir meşalesi olarak gördüm ve katkı sunmaya çalıştım. Ancak, Kasım ayından bu yana bilemediğim ve bana bildirilmeyen bir nedenle Pazar yazılarıma son verildi.

Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan, eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'dan gerekçe ile ilgili bir bilgi edinemedim. Bunun yönetim boşluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığına, yeniden yazamayacağıma ilişkin sorularım suskunlukla karşılandı.

Gazete'de son yönetim değişikliğinden sonra da İcra Kurulu Başkanı Sayın Akın Atalay'a yaptığım yazılı başvurular da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyet etiğiyle bağdaşmayan bir duyarsızlık ve sorumsuzlukla, bilemediğim nedenlerle adeta ''yok'' sayıldım.

Geçen 3 ay içinde hiç bir gelişme olmadı. Ne "içeriye gel!" ; ne de "git!" diyorlardı. Kapının önünde, ayakta daha fazla bekleyemezdim. ''Havuz medyası'' dahi işine son verdiği yazarına kararı 2 satırlık bir ileti ile de olsa bildirirken; 42 yıldır gönülden bağlı olduğum, onu okuduğum için yollarda, okul önlerinde dayaklar yediğim gazetemde karşılaştığım bu "vefasızlığı" içime sindiremiyorum.

Bu durumun, Cumhuriyet'in ''vefasızlığından'' değil, sorumlu yerlere getirilen kişilerin yanıt verme gereği dahi duymayan saygı fukaralıklarından, Cumhuriyet etiğini kavrayamayışlarından kaynaklandığını düşünüyorum.

Bu belirsizliği daha fazla sürdürmek yerine kendi ipimi kendim çekmenin, onurumla işi bırakmamın daha uygun olacağına karar verdim.

Bugüne dek Cumhuriyet'ten ayrılanların bir bölümü "Cumhuriyet haini!" oldular. Ben onlardan biri olmayacağım. Cumhuriyet'in bu günleri de aşacağı inancıyla Yunus Nadi, İlhan Selçuk, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Uğur Mumcu ve Server Tanilli'lerin aydınlanmacı, çağdaş, devrimci çizgisine bağlı kalacağımı bildirerek sizlere veda ediyorum...

ALİ HAYDAR NERGİS KİMDİR?

Gazeteciliğe 1972 yılında Ankara Rüzgarlı Sokak'ta, Betül Uncular'ın yanında başlayan Ali Haydar Nergis; Yeni Ortam, Aydınlık, Güneş, Hürgün, Anadolu Ajansı ve Milliyet Gazetesinde çalıştı. 12 Eylül'den sonra, Kenan Evren Anayasasını eleştiren ''Anamla Anayasa Tartışması'' adlı röportajıyla 1982 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin Birincilik Ödülünü aldı. Nergis'in, ''Kan Davasının Kuruttuğu Köy: Altısöğüt'' adlı bir de kitabı bulunuyor. Türkiye'de 17 yıl gazetecili yaptıktan sonra İsveç'e yerleşen Ali Haydar Nergis, halen Malmö'de yaşıyor.

ÇOK OKUNANLAR