MEDYA KÖŞESİ

Yazarlık mesleği zaafa uğratılıyor

'Köşe yazarlarının köşeleri şahsi meseleleri için kullanmaları haksızlık sayılmaz mı?' İşte Baydar'dan çarpıcı tespitler..

Yazarlık mesleği zaafa uğratılıyor

Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Baydar'ın şikayeti var... Yazarlık mesleğinin zaafa uğratıldığını düşünüyor. Bu konudaki fikri ise, yazarların köşelerinde şahsi konulara değinmesi... 'Köşe yazarlarının köşeleri şahsi meseleleri için kullanmaları haksızlık sayılmaz mı?' diyen Baydar çarpıcı tespitlere bulunuyor...

(...)  Meslekte 'esası gözden kaçırıyor' muyuz? Buna 'evet' yanıtını verenler, kitle gazetelerindeki köşelerde gündemin iyice 'kişisel konular'a kaymasını örnek gösteriyor. Bu da güven kaybına yol açıyor.

İki çizgi vardır. Biri, etik alanı ihlal etmekle, diğeri ise haber değeri taşıyan gelişmelere özne olmakla ilgilidir. Bu iki noktada, -varsa- haber kuruluşunun yayın ilkeleri, yoksa gazetenin içeriğinden ve itibarından sorumlu genel yayın yönetmeni devreye girer.

Muhabirden nasıl meslek ahlakı beklenirse, yorumcudan da beklenir.
Köşelerin kişisel çıkar sağlama veya öç alma kanalları olmasına izin verilmez.

Türkiye'de böyle bir kaygıya pek rastlanmıyor. Ulusal veya uluslar arası asli gündemin bir yana itildiği, ağırlık noktasının artan ölçüde yazanların kişisel meselelerine odaklandığı, köşelerin hukuksal davaların suçlama veya savunma makamı haline getirildiği, başka köşelerin fikir yerine kişisel hesaplaşma ve hakaret için kullanıldığı bir ortam söz konusu. Kötü olan, yaratılan bu ortamın, asıl varoluş nedeni halka gerçeğe en yakın bilgiyi ve kanaati aktarmak olan gazeteciliğin altını daha da fazla oymaya devam etmesi.

Kısacası, yaratılan bu görünmez dokunulmazlık zırhı, mesleği zaafa uğratıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar