Yazar Metin Soylu'dan Coca Cola'ya reklam uyarısı
Reklam filmindeki bir detayı gündeme taşıyan araştırmacı-yazar Metin Soylu, her iki reklam kurgusunun hatalı olduğunu iddia ederek düzeltilmesi için Coca-Cola Türkiye Genel Merkezi'ne bilgi verdiğini açıkladı.
Ancak reklam filmindeki bir detayı gündeme taşıyan araştırmacı-yazar Metin Soylu, her iki reklam kurgusunun hatalı olduğunu iddia ederek düzeltilmesi için Coca-Cola Türkiye Genel Merkezi'ne bilgi verdiğini açıkladı.
Metin Soylu, Coca-Cola Zero'nun yeni reklam filmine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
Televizyonlarda son zamanlarda sıkça karşılaştığımız "Coca-Cola Zero" ile ilgili reklamlarda iki değerli oyuncumuz olan Erkan Kolçak Köstendil ile Özge Özpirinçci'nin kurgu gereği yalan makinesi testine girip, sonunda masadaki içeceğin Coca-Cola değil de "Coca-Cola Zero" olduğuna tanık oluyoruz. Her iki reklamda da dikkat edildiği takdirde yalan makinesi testinde değerli oyuncularımız, kurgu gereği sorulara verdikleri cevaplarda yalan söylediklerinde kırmızı, gerçeği itiraf ettiklerinde ise yeşil ışık olarak yanıyor. Öncelikle bu muhteşem ve sıradışı reklam filmi için "Coca-Cola" reklam ekibini kutluyorum. Ancak senaryonun en can alıcı sahnesinde kurgu hatası yapıldığını düşünüyorum.
Şöyle ki; her iki reklamın sonunda "İçtiğiniz içeceğin tadı nasıl?" diye soru sorulduğunda cevap olarak "Çok güzel, bildiğimiz Cola-Cola", denilince soruyu soran kişi "Emin misiniz?" diye tekrar soruyor. "Evet!" yanıtı gelince de kırmızı yanması gereken ışık, yeşil olarak yanıyor.
İşte kurgusal hata da tam burada başlıyor. Çünkü her iki reklamda da oyuncuların gözleri zaten açık yani Cola-Cola yazan bardakları görüyorlar, ellerine alıyorlar ve içiyorlar. Doğal olarak normal "Cola-Cola" algısını hissediyorlar. Buna rağmen, yeşil uyarı ışığın yanması aslında bu noktada anlamsız hale gelmiş oluyor. Çünkü her iki reklamda da yalan makinesine göre asıl gerçek tadın "Cola-Cola Zero" olduğunu kırmızı ışık uyarısıyla anlatılması gerekiyordu.
Yeşil ışık yerine kırmızı ışık yanmış olsaydı, zaten her iki oyuncu da daha fazla şaşıracak "Nasıl yani?" deyip, hem bardağı hem de içeceğin tadını işaret ederek "Cola-Cola değilse ne?" diye sormuş olacaklardı. Böylece soruyu soran kişinin gülerek "Cola-Cola Zero"nun bardağını gösterdiğinde ise oyuncuların şaşırarak "Cola-Cola Zero!" diye bağırmalarıyla yeşil ışığın yanması, kurgu gereği daha doğru, anlaşılır ve reklam stratejisi açısından daha uygun olacaktı. Umarım bu olumlu eleştirimi "Cola-Cola" yöneticileri dikkate alarak reklam kurgusunu yeniden gözden geçirir.