Yazar destekli yayıncılık: 'Cinius'
Yeni bir yayıncılık anlayışı son dönemde gündemde. Sayım Çınar, bu yeni yaklaşımı, yeni yaklaşımın yarattığı yazarlığı yazısında tartışıyor.
Yeni bir yayıncılık anlayışı son dönemde gündemde. Sayım Çınar, bu yeni yaklaşımı, yeni yaklaşımın yarattığı yazarlığı yazısında tartışıyor.
Kitabınızı yazdınız. Nereden başlayacağınız konusunda bilgiye ve aylar, hatta yıllar boyunca bekleyecek sabra sahip değilsiniz. Editoryal destekle kitabınızı geliştirmek, doğru pazarlamayla okurlara ulaşmak, dağıtım kanallarına kitabınızı sokmak istiyorsunuz. Bu noktada tüm dünyada yıllardır uygulanan, son dönemde de ülkemizde popülerlik kazanan yazar destekli yayıncılık doğru bir seçim olarak kendini gösteriyor. Bu tarz yayıncılığın en önemli temsilcilerinin başında da Cinius geliyor.
Zeynep Aytekin ve Diren Yardımlı’nın girişimiyle dünyada uygulanan iş modeli artık Türkiye’de de uygulanıyor.
Cinius’un nasıl kurulduğuna, şu an neler yaptığına bakarsak:
Cinius Yayınları, yeni yazarların kitaplarını yayınlayarak düşlerini gerçekleştirme iddiasında. Yarım yüzyılı aşan bir yayıncılık deneyimiyle Cinius ekibi, yayın dünyasının merkezi olan Cağaloğlu'nun tam göbeğinde, Türkiye'nin ilk ve en büyük Destekli Kişisel Yayıncılık yayınevi olmanın sorumluluğuyla yeni yazarlara olduğu kadar deneyimli ve profesyonel yazarlara da bir fırsat sunmakta.
Cinius Yayınları 50 yılı aşkın bir süredir çeşitli alanlarda yayıncılık faaliyetinde bulunmuş, merkezi Cağaloğlu - İstanbul'da bulunan Sosyal Yayınlar ve on yılı aşkın bir süredir başta yayın dünyası olmak üzere, çeşitli sektörlere tasarım, editörlük, çevirmenlik, web hizmeti ve her tür yayıncılık hizmeti sunan, merkezi Kadıköy - İstanbul'da bulunan, İzlenim Yapım'ın ortak girişimi. Cağaloğlu'ndaki merkez ofisinin yanısıra, biri Kadıköy'de, biri de Ankara'da olmak üzere iki ofisi bulunmakta.
Cinius farklı edebi türlerden örnekleri, yayın listesinde toplayan bir yayınevi. Şiirden öyküye, denemeden romana her tür çalışmaya kapıları açık.
DEĞERİ DOĞRU ÖLÇMEK
Kimi yazarlar kitabın yayınlanma sürecinde yaşadıkları sıkıntıların, kitabın değerini de yücelten bir deneyim olduğu yanılgısına kapılabiliyor, oysa yazarla doğrudan ilişki kuran ve onu ortak alan yayıncılık bir eksiklik Türkiye’de. Bu noktada Diren Yardımlı şöyle diyor: “Sektör içinde Cinius markası bir eksiklik miydi diye sorarsak; evet bu bir eksiklikti. Ama daha ziyade, yayıncılığın geldiği noktada bir gereklilikti. Günümüzde gelişen teknolojik olanaklar ve iletişim koşulları sayesinde zaten dünyada yayıncılığın gittiği bir yöndü. Masaüstü yayıncılık, internetten kitap siparişi, talep doğrultusunda baskı teknolojisinin gelişimi böyle bir oluşumu başından beri destekliyordu. Bu yüzden klasik yayıncılık bakışının dışına çıkarak Türkiye’de bu modeli denemeye karar verdik.”
Yine de bu sistemde de, geleneksel yayıncılıkta da iş şüphesiz yazarda bitiyor. Eserine sahip çıkan, yeniliklere, eleştiriye açık, kariyerini doğru yönetmek için çalışan yazar olmadan herhangi bir kitabın doğru noktaya ulaşması mümkün değil.
Diren Yardımlı çok zor kabul ettirmediklerinin altını çiziyor bu yeni modeli. “En başta büyük bir direnç vardı. Ama buna rağmen Cinius çok hızlı büyüdü. Bu süreç bizim için çokça anlatmayı ve ikna etmeyi gerektirdi. Bu yolla piyasaya iyi olmayan kitaplar çıkabildiği için eleştirilerin kısmen haklı olduğu taraflar da vardı. Ama diğer yandan yayıncılığın fikren değişmesini de sağladık. Dediğim gibi zaten internet ile birlikte her şey demokratikleşiyor. Cinius’u var eden aslında bir ön fikir olarak İz Edebiyat diye bir web sayfasıdır. Onu da biz geliştirmiştik, Cinius’un kitaplaşmamış, online bir modelidir. Bu yüzden kaçınılmaz olan şeye biz erkenden önayak olduk diyebilirim.”
Cinius Yayınları’nın listesinde farklı yaş gruplarından birçok yazar var. 10 yaşındaki bir yazarın çalışmaları da değerlendirilebiliyor Cinius’ta, hep sonra, daha sonra denilerek gözlerden kaçırılmış anılar ve romanlar da.
CİNİUS'U KANATLANDIRANLAR
Cinius’un bir diğer özelliği de çoğu yazarın bir başlangıç noktası olarak seçtiği bir yayınevi olması. İlk kitabını Cinius’tan basan, devamında büyük ve köklü yayınevlerine transfer olan birçok yazar var son dönemde.
Cinius Yayınları aynı zamanda yazarlığı bir hayat biçimi haline getirme üzerinde de çalışıyor ve yazarlarının koçluğunu da üstleniyor. Önemli adımları, kendinizden ve kitabınızdan beklemeniz gerekenleri sıraladıklarında ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.
Eserinizi, basılmış bir kitap olarak elinizde tutmak istediğiniz bir tarih belirleyin.
Hangi saatler ve nerelerde en iyi yazabildiğinizi gözlemleyin.
Eserinizi tamamlamayı umduğunuz tarihe yetiştirebilmek için belli bir zaman dilimini ayırın.
Birilerine karşı sorumlu olun.
Kitabınız tamamlandığında, onu nasıl duyuracağınız konusunda yöntemler düşünün.
Kitabınız tamamlandığında bir kutlama düzenleyin.
Görüldüğü gibi kitabın ortaya çıkışından başlayıp, rafa çıkmasına kadar olan zamanda Cinius yönlendirme ve tavsiyeleriyle yazarının yanında.
Yazar destekli yayıncılığın Türkiye yayıncılık gündemini gitgide daha çok kapladığı bir dönemde Cinius’un öyküsü ilham verici ve araştırılmaya değer. Yeni yazarların, yeni kitapların hep olacağı düşünülürse, alternatif yollara ve girişimlere destek vermek, en azından yakından incelemek tüm profesyonellerin görevi gibi görünüyor.