Wikileak'ı anlamak için bu kitabı okumak lazım
Özgür Uçkan ve Cemil Ertem, tarih, felsefe, sosyoloji, ekonomi ve siyaset arasındaki bağlantıları günümüz şartlarına göre okuyarak, teknolojinin bu disiplinler arasındaki ilişkiyi daha da görünür hale getirmesinin sonuçlarını anlattı
2006 yılından bu yana faaliyette olan Wikileaks internet sitesi, bu tarihten beri artan bir ivmeyle dünya siyaset sahnesinde ağırlığını gittikçe arttıran bir fenomen haline gelmeye başladı.
Bağdat'da, içlerinde iki Reuters muhabirinin de olduğu silahsız gruba ateş açan bir ABD helikopterinin kamerasından kaydedilmiş görüntüleri sızdırarak 2010′da perdeyi açan Wikileaks, ABD ordusunun Irak'ta işlediği bir savaş suçunu açığa vuruyordu. Daha sonra ABD'nin Afganistan işgali ile ilgili olan Afgan Savaş Günlükleri ve Irak işgalinin içyüzünü ortaya çıkartan Irak Savaş Kayıtları ortaya çıktı.
Ancak Wikileaks'i dünya gündemine sokan asıl olay; Watergate skandalına atıfla 'Cablegate' adı verilen, 251.287 adet ABD Dışişleri Bakanlığı iç yazışma belgesinin 28 Kasım 2010 gecesi yayınlanmaya başlaması oldu.
Bu olayla birlikte Wikileaks internet sitesi ve sitenin 'yüzü' Julian Assange bir anda dünya gündemine oturdu. Başta ABD olmak üzere, dünya siyasetinin önemli aktörlerinin gözleri bu 'ikiliye' yöneldi. Bu açıdan bakılınca 28 Kasım 2010, dünya diplomasi tarihinin en sarsıcı gerçeklerinin ortaya döküldüğü bir tarih olarak anılacak.
İnternetle bilginin iktidarın denetiminden çıktığı bir döneme giriyoruz. İşte Wikileaks bu dönemin perdesini açan eylemleri ardı ardına dünya gündemine sunarak bize nasıl bir döneme girdiğimizin ipuçlarını veriyor.
Peki, dünya bu döneme nasıl girdi? Hangi sosyolojik, ekonomik, politik ve tarihsel süreçler bugünleri hazırladı. Bu süreçlerin hızlanmasında teknolojinin yeri nedir?
"Biz hükümetleri açarız" sloganıyla, kemikleşmiş ve geleneksel iktidar yapılarının yavaş yavaş çekinmeye başladıkları Wikileaks bize nasıl bir dünyanın kapılarını açıyor?
Yirmi yıl öncesine kadar çoğu insanın nelere kadir olduğunu anlayamadığı internetin bu son 'icadı' Wikileaks neyi temsil ediyor?
Bundan sonra nasıl bir medya, siyaset, ekonomi düzeniyle karşı karşıya kalacağız?
Alanında uzman iki isim; Özgür Uçkan ve Cemil Ertem tarih, felsefe, sosyoloji, ekonomi ve siyaset arasındaki bağlantıları günümüz şartlarına göre okuyarak, teknolojinin bu disiplinler arasındaki ilişkiyi daha da görünür hale getirmesinin sonuçlarını bize bu kitapta anlatıyorlar.