MEDYA KÖŞESİ

Vatan yazarı patronuna nasıl çaktı?

Vatan yazarı Okay Gönensin, gazetenin ortaklarından Karacanlara verdi veriştirdi.

Vatan yazarı patronuna nasıl çaktı?
GAZETECİLER.COM - Milliyet ve Vatan gazetesini Demirören ailesiyle birlikte satın alan Karacanlar satış sonrasında çıkan sorunlar yüzünden medya gündeminden düşmüyorlar.

Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin, gazetenin ortaklarından Karacanlara köşesinden verdi veriştirdi. İşte Gönensin'in Gazeteye zarar verme suçu başlıklı yazısı..

"Gazete çok özel bir "mal"dır. Ömrü bir günlüktür sanılır, ama o bir günde yarattığı etkiler yürür gider. Gazeteler dışardan kolay eleştirilir; gazete üretimini "birileri yazar birileri sayfaya koyar, birileri basar, iş biter" şeklinde görenler çoktur. Böyle olduğunu sananları eğitmek gerekir.

Gazete bir "sınai ürün" olarak da çok özeldir. Herhangi bir iş kolunda bir karar verilir, o kararın pratikte işleyip işlemediği kontrol edilir, sonuç başarılı da olabilir başarısız da. Eğer o karar başarı sağlamışsa artık belli bir süre için yeni stratejik kararlar almaya gerek yoktur. (...)

Bunları hatırlatmak zorunda kaldık. Çünkü Milliyet-Vatan ailesi bir süredir "hukuki" gerekçeleri gazetecilik hayatına uymayan bazı sıkıntılar yaşıyor. Gazetemiz Vatan ile, Vatan'ın ağabeyi Milliyet'in Demirören grubunun başında olduğu DK Yayıncılık tarafından satın alınması doğal bir durumdu; üstelik bu, gazetelerin ciddi bir ticari değer taşımaları dolayısıyla da olumlu bir gelişmeydi.

Demirören grubunun iş dünyasındaki konumuyla birlikte, grubun başındaki Erdoğan Demirören'in basın dünyasına aşina ve her zaman yakın ilişkileri olmuş bir iş adamı olması da bu değişimin olumlu yönde gelişeceğine ilişkin beklentileri yüksek tuttu.

(...) Ancak DK Yayıncılık içinde ortaya çıkan bir sıkıntı, Vatan ve Milliyet'i, çalışanlarıyla, işin başında durarak gereğini yapma çabası içinde olan patronlarıyla birlikte çok zor durumda bıraktı.

DK Yayıncılık'taki sıkıntı mahkemeye intikal etti. Mahkeme de gazetenin özel bir ürün olduğunu, gazetecilik faaliyetinin diğer iş kollarından çok farklı olduğunu göz önüne almadan kayyum atamasına gitti.

Şu anda gazetelerimiz, gazeteci arkadaşlarımız ve sermaye sahipleri bu sistem dolayısıyla, gazetenin özel bir ürün olduğunu dikkate almayan ya da bilmeyenlerin tavırları dolayısıyla sıkıntı yaşıyor.

(...) Açıkça söyleyebiliriz ki, hukuki karmaşayı yaratanlar da bu yetkileri kullananlar da çeşitli çaba ve girişimleriyle Milliyet ve Vatan'ın yayınını bile güç hale getirmektedir. Demirören grubu bu güçlükleri aşmak için bütün imkânlarını kullanırken, gazete sahipliği için sadece taşıdığı soyadının yeterli olduğunu sananlar da bütün imkânlarını gazetelerin yayınını güçleştirmek için kullanmaktadır.

Gazetelere zarar vermenin, gazetelerin marka değerlerini zedelemenin, "rakiplere çalışma"nın hukuktaki karşılığı nedir, bilemeyiz ama biz gazeteciler için bunlar çok ağır suçlardır.

Çünkü gazetenin ne olduğunu bilmeyenler yılların, on yılların emeğini heba edebilir. Bunları hem okurlarımızla bir dertleşme olarak hem de gazetecilerin şu andaki duruma nasıl baktıkları anlaşılsın diye yazdık.

Gazetelerinin yayınını güçleştirecek, geleceklerini tehlikeye atacak her icraatın ciddi bir suç olduğunu herkes iyi bilmelidir.

ÇOK OKUNANLAR