MEDYA KÖŞESİ

Vatan yazarı gazetecileri savundu!

"Gazeteciler sorumlu olmalı, operasyonları tehlikeye atacak ya da teröristlerin işine yarayacak davranışlardan ve haberlerden kaçınmalı."

Vatan yazarı gazetecileri savundu!

"Hayır efendim böyle şey olmaz" diyor Vatan yazarı Can Ataklı... Medyayı hedef gösterenlere gazetecinin görevini açklıyor; "Gazetecinin tek hedefi vardır: O da haberi almak."

- (...) İstanbul Bostancı'daki terör olayından sonra iktidar ve makam sahipleri yine hedef olarak medyayı seçtiler. Denilen özetle şu:

"Gazeteciler görev yaparken sorumlu olmalı, operasyonları tehlikeye atacak ya da teröristlerin işine yarayacak davranışlardan ve haberlerden kaçınmalı."

Hayır efendim, böyle şey olmaz.

Gazeteci görevini yaparken "Bu davranışım acaba polisin çalışmasını zorlaştırıyor mu, teröriste yarıyor mu, ülke çıkarlarına aykırı mı?" diye bir soru sormaz, soramaz.

Gazetecinin görevi haberi herkesten önce, en iyi ve doğru biçimde almaktır.

Bunun için de elinden ne geliyorsa yapar.

Olayın sorumluluğu ise tamamen devlet yetkililerinin elindedir. Gerekli düzenlemeleri onlar yapacaklar ve gazetecilerden buna uymasını isteyeceklerdir. Eğer gazeteci uymazsa bu konudaki yasalar neyi gerektiyorsa onu uygulayacaklardır.

Bostancı'daki olayı izleyen gazeteci arkadaşlarımız, eğer fırsatını bulsalar teröristin bulunduğu eve bile girmek isteyeceklerdir. Hatta polislerin çatışma alanının çok çok önünde olmayı tercih edeceklerdir. Çünkü bu, gazeteciliğin ruhunda vardır.

Gazeteciyi sorumsuzlukla, ülke çıkarlarını düşünmemekle, teröriste bilmeden yardım etmekle suçlamak, beceriksizliğin üstünü örtmek için başvurulan nafile bir çabadır.

Bostancı'daki olayda gazetecileri suçlamaya kalkanlar aslında dönüp kendi beceriksizliklerine bakmak durumundadır. Elbette bir güvenlik uzmanı olmadığım için operasyonda yapılan hataları söylemek haddim değildir, ama çıplak gözle bile görünen bir acemiliğin faturasını gazetecilere ödetmeye kalkmak ve o gazetecileri halkın gözünde küçük düşürmeye çalışmak da yanlışların en büyüğüdür.

O gazeteciler bugün bir operasyonda canlarını bile tehlikeye atarak ön saflara sızmaya çalışırken, dün, uçakların, tankların, ağır bombaların kullanıldığı savaşlarda da en öndeydiler. Bu hep böyle olacak.

Gazetecinin tek hedefi vardır: Haberi almak. Geri kalan sorumluluk onun değildir. Kuralları koyanların ciddiyeti ve becerisidir esas olan.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum