MEDYA KÖŞESİ

Uygarlığı Kürtler mi başlattı?

Hürriyet yazarı Soner Yalçın bir kitabı köşesine taşıdı ve ilginç bir tartışmanın da fitilini ateşledi...

Uygarlığı Kürtler mi başlattı?
GAZETECİLER.COM - Cemşid Bender'in (Mehdi Halıcı), "Kürt Tarihi ve Uygarlığı" isimli kitabını köşeye çeken Hürriyet Gazetesi yazarı Soner Yalçın, kitaptaki şu iddialara dikkat çekiyor: Hz. Adem de Kürt'tü, Tekerlegi de Aleviliği de Mevleviliği de Kürtler icad etti...

UYGARLIĞIN TARİHİNİ KÜRTLER BAŞLATTI

Yazısına "Uygarlığın Tarihini Kürtler Başlattı" başlığını atan Soner Yalçın, "Başlığa şaşırdınız mı? Şaşırmayın." dedi ve şöyle devam etti: 

"Atı binek aracı olarak kim kullandı? Uygarlığın başlangıcı sayılan tekerleği kim icat etti? Yazıyı ilk kim keşfetti? Nuh Tufanı kimin efsanesi? Tarihte ilk yazılı antlaşmayı kim imzaladı? İlk şiiri kim yazdı? Rasathaneyi ilk kim kurdu? Gılgamış Destanı kimin eseri? Cirit kimin oyunu? Sazı ilk kim çaldı? Mevlânâ ve Hacı Bektaş'ı kim etkiledi? Tarikatları kimler kurdu? Alevilik nasıl doğdu? Ve onlarca akıldışı iddia... Mesele iki dil ve özerklikle bitecek mi sanıyorsunuz? Yeni polemiklere hazır olun. İşte bazıları... Peşinen görüşümü yazayım: Kim kendini hangi etnik gruba ait görüyorsa o kimliktedir. Yani "Ben Kürt'üm" diyorsa Kürt'tür. Dil konusunda istediğiniz bilimsel çalışmayı yapabilirsiniz, ama biri "Bu benim dilimdir ve Kürtçedir" diyorsa, öyledir. Ve ben hâlâ, kendi kaderini tayin hakkına inanırım... Tamam. Şimdi istediğimi yazabilirim. Gündemde, Kürtlerin iki dil ve özerklik talebi var. Meselenin iki dil ve özerklikle biteceğine inanıyorsanız, yanılırsınız. Bu sadece başlangıçtır. Nasıl mı? Size birini tanıtmak istiyorum...

SAİD-İ NURSİ'NİN TALEBESİ

Adı Cemşid Bender. Bu aslında müstear adı. Asıl ismi Mehdi Halıcı (1927-2008). Konya doğumluydu. Halıcı ailesinin ana tarafı Van'ın Başkale'sinden, baba tarafı ise Bingöl'ün Kiğı'sından Konya'ya göç etmişti. Mehdi Halıcı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenci iken babasına yazdığı "sadakat ve sabır" mektubu nedeniyle tutuklanıp Afyon Cezaevi'ne kondu. Babası halı esnafı Sabri Halıcı da o cezaevindeydi; suçu Said-i Nursi müridi olmaktı! Said-i Nursi her Konya'ya gidişinde talebesi Sabri Halıcı'nın evinde misafir oldu. Eserlerinde "Konyalı Sabri"den sıkça bahsetti. Sabri Halıcı çocuklarını hep Said-i Nursi öğretileriyle büyüttü. Mehdi Halıcı yaşamı boyunca Said-i Nursi cemaatiyle ilişkilerini duygusal anlamda hiç koparmadı; zor günlerde avukatlıklarını üstlendi. Risale-i Nur'ları övdü. Yazı hayatına ise, 1957'de ağabeyi Feyzi Halıcı ile Konya'da "Çağrı" adlı sanat dergisini çıkararak başladı. Sonra ani bir kararla 1958'de Norveç'e giderek kooperatif konusunda ihtisas yaptı. Sonra dönüp devlet kurumlarında çalıştı; İstanbul'da avukatlık yaptı. Bu arada kardeşi Feyzi Halıcı'dan da bahsetmem gerekir: İÜ Fen Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek Kimya Mühendisi olmasına rağmen Konya'ya dönüp baba mesleği halıcılığı devam ettirdi. Şiirler yazdı. Bunun bazıları Said-i Nursi üzerinedir. Türk Dil Kurumu üyesi oldu. 1959'da Konya Kültür ve Turizm Derneği'ni kurdu. 1968-1977 yılları arasında AP Senatörü olarak TBMM'de görev yaptı. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile Atatürk Kültür Merkezi Bilim Kurulu onur üyesi oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Emrehan Halıcı'nın babasıdır.

KARDEŞİ ZAMAN GAZETESİ YAZARI

Mehdi-Feyzi Halıcı'nın kız kardeşleri Nevin Halıcı ise Zaman Gazetesi yazarıdır. Aile hakkında bu kadar bilgi vermemin nedeni, bir ailede nasıl farklı fikirler olduğunu göstermektir. Çünkü Mehdi Halıcı'nın yazdıklarını okuyunca çok şaşıracaksınız. O halde başlayalım. Kürtler olmasaydı insanlık ne yapardı! Cemşid Bender (Mehdi Halıcı), "Kürt Tarihi ve Uygarlığı" (3. Baskı, 1991, Kaynak Yayınları) kitabı önümüzdeki günlerde sadece iki dil ve özerkliği değil, daha neleri tartışacağımızın ipuçlarını veriyor. Hiç araya girmeden, yorum yapmadan, sayfa sırasına da uyarak kitaptan bazı cümleler alıntılayacağım.

Soner Yalçın'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR