MEDYA KÖŞESİ

Ünlü tarihçiden spikere Ayasofya fırçası!

TRT Türk ekranları İlber Ortaylı'nın hışmına sahne oldu. Spiker Buket Aydın'ı sorduğu sorudaki bir detay için canlı yayında fena fırçaladı.

Ünlü tarihçiden spikere Ayasofya fırçası!
GAZETECİLER.COM  - TRT Türk ekranları İlber Ortaylı'nın hışmına sahne oldu. Spiker Buket Aydın'ı sorduğu sorudaki bir detay için canlı yayında fena fırçaladı. Neye uğradığını şaşıran spiker zor durumda kaldı.

BUKET AYDIN'DAN CEVAP VAR!
TRT'de Gümüş Hilal programını hazırlayıp sunan Buket Aydın, İlber Ortaylı ile yaşadığı soruna yönelik haberimize yanıt yolladı.
"Ayasofya’ya ilişkin yaptığımız yayına Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay, Ayasofya Müze Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun ve Topkapı Sarayı Müdürü Tarihçi İlber Ortaylı görüş ve düşünceleri ile ayrı ayrı katkı sundu." diyen Aydın, şöyle devam etti:
"Programda ele alınan dosyalar ve yapılan bağlantılar bu hassas konunun tüm izleyiciler tarafından net bir şekilde görülmesi için yapıldı." 
Aydın yaşanan durumun terslenmek olarak değerlendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı ise şöyle anlattı:
"Benim herhangi bir canlı bağlantıda konuğum tarafından terslenmem ya da soruma yönelik bir tepki görmem söz konusu bile değil, çünkü zaten Sayın Ortaylı durumdan dolayı gerilmiş olacak ki sorumu tam olarak anlayamadı…
Oysa ki aynı soruyu Kültür ve Turizm bakanımız Ertuğrul Günay’a da sormuş ve gayet güzel bir yanıt almıştım. Ben kendisinden Akdamar, Sümela ve Ayasofya arasındaki farkı kamuoyu ile paylaşmasını isteyecektim. Çünkü  ben sorularımı kamuoyu adına soruyorum ve öyle de  yaptım."
TRT Türk ekranlarında yayınlanan "Gümüş Hilal" programına katılan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, sunucu Buket Aydın’ı sert bir şekilde yanıtladı.

Aydın, Programa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun'a sorduğu ve yanıt aldığı soruyu yani gündemdeki Ayasofya krizini İlber Ortaylı'ya da sormak istedi ancak aldığı cevap karşısında neye uğradığını şaşırdı.

Aydın, Ortaylı'ya sadece "Sayın Ortaylı Sümela Manastırı’nda Akdamar’da ayin düzenlenebiliyor olması..." diyebildi ve canlı yayında Ortaylı'dan inanılmaz bir tepki gördü:

Defalarca 'böyle soru mu sorulur?' diyen Ortaylı, Ayasofya'nın bir müze olduğunu hatırlatarak böyle bir soruyu sormanın kabul edilemez olduğunu ileri sürdü.

Buket Aydın'ın defalarca araya girip kendini ifade etmeye çalışması da kâr etmedi ve Ortaylı sunucunun sözünü keserek şunları söyledi:

"İnkilap tarihi dersinde 1934, 24 kasımında Ayasofya’nın bir müze haline getirildiği öğretilir.. En azından benim zamanımda öğretiliyordu"


İlber Ortaylı'nın Ayasofya fırçasının en ilginç yanı ise sunucu Buket Aydın'ın 'Ayasofya' kelimesini sorusunda hiç kullanmamış olmasıydı.


İşte o anlar:





ÇOK OKUNANLAR