MEDYA KÖŞESİ

Ünlü senarist dizi sektöründe neden tutunamadı?

Son günlerde dizi yazarlarının kendileri ahlaksız ve sapık olmak, böyle oldukları yetmiyormuş gibi aynı zamanda necip milletimizin ahlakını da subatmanı seviyesine indirmekle itham ediliyorlar.

Ünlü senarist dizi sektöründe neden tutunamadı?
GAZETECİLER.COM - "İtiraf ediyorum ki bu 'seviye düşürme' işinde ben de pay sahibiyim. Henüz 'Beynelmilel' filmine bir yapımcı bulamamışken özüm de dizilerde yazarlık yaparak sekiz baş nüfusumuzun nafakasını çıkarırdım. Kaba bir hesapla 70-80 bölüm dizi yazmışlığım vardır. Bazen hikaye, bazen diyaloğ yazardım." Bu satırların yazarı sinema dünyasını bilenlerin hemen tanıyacağı gibi, Radikal sokaklarının sol kaldırımından yazan Sırrı Süreyya Önder'e ait. 

"Dizi yazarlığı ne demektir, ne yer ne içerler?" sorusuna Önder şöyle yanıt veriyor:

"Bunu anlamanız çok kolay aslında. Geçin bilgisayarın başına, bir word dosyası açın. Ortalama 100 sayfa kendi güzel adınızı alt alta yazmaya çalışın sadece...
Yaa pes ettiniz değil mi?!
İşte pes etmeden, kendi güzel adını da sadece bir kere yazarak, geri kalan binlerce satırı üç gün içerisinde sıkı örülmüş öykülerle doldurana, bunu da aylarca yapana senarist denir."

Bu dizi işinin de kendine göre incelikleri vardır.
Nasıl ki ülkemizin her gazetesi diğer gazetelerin yazı işleri için çıkartılıyorsa diziler de diğer dizilere göre kotarılır.
Tutmuş da bırakmayan diziler, diğer diziler için gösterge oldukları yetmiyormuş gibi yeni yapılmakta olanları da belirlemeye başlar.
(...) Yapımcı, temsil bir televizyon müdürüyle konuşurken projeyi şöyle tarif eder:
- Nasıl bir dizi bu Homriş Hanım?
- Efendim, Fatmagül'ün suçuna biraz Yaprak Dökümü değdirin, İkinci Bahar otantikliğiyle Aşkım Dağlarda Gezer platonikliğini de kattığınızda işte bizim dizi!

- İkinci Bahar burada sanki çok şık olmaz Homriş Hanım, hıı?
- Zaten ben de senaristlere, olmadı üçüncü bahar yaparsınız demiştim.

- Bu arada gündemi de mutlaka yakalayalım.
- Onu düşündük. Roman bir kız olacak ama biz ona Roman aksanı yaptırtmayacağız.

- Neden?
- Eeee tutarsa Carmen'e döneriz, tutmazsa Monte Kristo yaparız. Düşünün Ezel'in dişi versiyonu!! Kız meğerse töre cinayetinden kaçmış olur. İntikam alır. Bir de Ramize Bibi koyarız. Şahane olur valla..."

Sırrı Süreyya Önder'in dizi sektöründen nasıl kovulduğunu okumak isterseniz yazısının tamamına ulaşabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR