MEDYA KÖŞESİ

Ulusalcı gazetede ulusalcılara Kürt sorunu eleştirisi!

Ulusalcıların Kürt sorunu karşısındaki tutumunu eleştiren Mustafa Sönmez kendi gazetesini de es geçmedi...

Ulusalcı gazetede ulusalcılara Kürt sorunu eleştirisi!
GAZETECİLER.COM
Yurt gazetesi yazarı Mustafa Sönmez ulusalcı medyayı hedef aldığı yazısında kendi gazetesini de eleştirdi. Sözcü, Aydınlık, Yurt gibi gazetelerin sol kimliğini sorgulayan Sönmez ulusalcıların Kürt sorunu karşısında yaşadığı açmazı taşıdı.

Türkiye'deki sol muhalefet içinde anılan ulusalcıların AKP karşısında etkili bir mücadele verilmesinde bir engel aline geldiğini vurgulayan Mustafa Sönmez özellikle Kürt sorunu ve Kürt kimliği konusunda bunun net bir şekilde görüldüğünü yazdı.

İşte Sönmez'in "Solun bütünlüğü, ulusalcılık ve Kürt sorunu" başlıklı yazısındaki ilgili bölüm:

Türkiye sol-sosyal demokrat siyasetinde “ulusalcı” olarak bilinen kesim, özellikle “Kürt sorunu” na yaklaşımı ile diğer sol ve sosyal demokrat kesimlerden ayrışıyor. CHP’nin bir kısmında, İşçi Partisi’nde; medyada Aydınlık-Ulusal Kanal, Sözcü, Cumhuriyet, Yurt gibi gazetelerin bir kesiminde savunulan “ulusalcılık”, geniş anlamda solda birlik, bütünlük sağlanması, AKP rejimine karşı etkili, kararlı bir mücadele sergilenmesi, potansiyel ittifak ve dayanışmaların tesisi önünde bir sorun. Dahası kendi kendini de kilitliyor, ilerletmiyor. Bununla kararlı bir biçimde yüzleşmek ve sağlıklı bir sorgulamaya tabi tutmak zorunlu.

KÜRT SORUNU
Ulusalcılık, ülkede Kürt sorunu diye bir sorun olmadığını ve bu sorunun kabulünün, ülkeyi bölmeye, parçalamaya götüreceğini savuna gelmektedir. Öteden beri, muhayyel bir kukla Kürt Devleti kurulması tehlikesini hep önde tutan ulusalcılar, ülkenin bölünüp parçalanmasına yol açacak bu projenin dış güçlerin, özellikle ABD’nin bir oyunu olduğunu öne sürmekteler.

Kendilerini demokrat, sol, sosyalist kimlikle tanımlayan ulusalcıların, Kürt realitesi karşısındaki inkârcı tutumları anlaşılmazdır. Demokratlığın asgari ölçüsü, farklı kimliklere, kültürlere saygı göstermek, onların varlığını kabullenip kendilerini ifade etmelerine alan açmak, bu özgürlükler için gerektiğinde mücadele etmektir. Tersine, onları bastırmak, yok saymak değildir. Bu inkârcılık, daha baştan demokrat, sol olmak iddiasının da içini boşaltmak demektir.

Demokratlar, sol-sosyalistler, bilime inanır; hurafelere, saplantılara değil. Bağnaz dinci, muhafazakârlardan sol düşünceyi ayıran şey, tezlerini sorgulaması, iç tutarlılık testine tabi tutması, pratikte, olgularla sınaması ve korkmadan dönüştürüp yeniden üretmesidir. Ulusalcıların ısrarla inandıkları şudur; Kürdistan’da ABD eliyle bir Kürt devleti kurulmak istenmektedir ; Türkiye, Irak, İran ve Suriye topraklarında ikamet eden Kürtler de emperyalizmin bu projesine biat etmekte, bu anlamda bölücü-ayrılıkçı tutum içindeler. Ne yazık ki, kendisine bilim insanı diyen yazar-çizerler de bu teze inanmaktadır. Bu sava, gelişmelerle, olgularla hiçbir teste tabi tutulmadan ısrarla iman edilmesi, sol olmak adına üzücüdür.