MEDYA KÖŞESİ

Uludere mağdurları TV 8'de konuştu

Gökmen Karadağ Haber Aktif'te Uludere'deki bombalamada yakınlarını kaybeden iki Uludereliyi ağırladı....

Uludere mağdurları TV 8'de konuştu
GAZETECİLER.COM
Uludere'de 34 köylünün savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesi sonrasında başlayan tartışma Haber Aktif'te devam etti. Ancak bu kez gazeteciler ya da politikacılar değil ölenlerin yakınları konuştu. Hikmet Alma ve Ferha Encü canlı yayında Gökmen Karadağ'ın sorularını yanıtladı.

Operasyonda 11 yakın akrabasını kaybeden Ferhan Encü ve kardeşini kaybeden Hikmet Alma kaçakçılığın bölgedeki köylüler için kaçınılmaz bir zorunlulk olduğunu kaydetti. Ferhan Encü "Koşulları bilmeyenler bu insanlar varlık içinde yaşıyorlar diyebiliyor ama durum kesinlikle bu değil" derken Hikmet Alma ise "bırakın kar etmeyi para kazanmayı geçinmeye bile yetmeyen bir gelir sözkonusu" dedi. Encü "Kanunlar nezdinde yasadışı olsa da biz kaçakçılığı bir yaşam kapısı olarak görüyoruz. Ya İstanbul'a gelip sefalet içinde yaşamaya devam edeceğiz ya da köyümüzde ölümü bekleyeceğiz. Bölgedeki askeri sorumlular da her şeyi çok iyi biliyor zaten. O nedenle göz yumuyorlar..." diyerek durumu özetledi.

Peki bir PKK grubu ile kaçakçı grubu arasındaki temel farklar nelerdir?

Ferhat Encü: PKK'nin geçişlerinde en fazla 6-7 katır olur. Bunu da herkes biliyor. Kaçakçılar ise kişi başına baze iki-üç katırla geçiş yapar. Ayrıca kullanılan yolalr da farklıdır. Bu olaydaki güzergahı PKK asla kullanmaz.

Kıyafetler de farklı mıdır?

Ferhat Encü: Tabi farklıdır, normal sivil kıyafet giyer köylüler. Ölenler pantolan giymişlerdi. Kaldı ki bazıları 13 yaşındaydı boyundan fiziğinden bile bellidir sivil olduğu...

Orada şu anda insanlar hayatlarını nasıl sağlıyorlar...

Hikmet Alma: Şu anda ilk günkü gibi acı var. İnsanlar hala taziyeleri kaybediyorlar. Diğer yandan geçim mücadelesi de devam ediyor...

Ferhat Encü: Yarın bu insanların 40'ı dolacak. Eğer hala kimse görevden alınmamışsa kusura bakmasınlar ama güven kalmamıştır. Verilen demeçlerden dolayı bu soruşturmanın farklı noktalara saptıralacağından korkuyoruz. Bu bir kaymakam ya da albayın yapacağı iş değildir. Biz Başbakan'ı da uyarmak istiyoruz. Bu 34 insanın canına birz değer verin lütfen...

Peki bu tazminatı sorumlular açığa çıkarılana kadar almayacağız tavrı bir kısmınız için mi yoksa hepiniz için mi geçerli?

Ferhat Encü: Tabi ki hepimiz için geçerli. Hepimiz böyle düşünüyoruz. Olay aydınlatılmadan nasıl alırız o parayı... Şu anda o insanların yakınları kaymakama olayından dolayı tutukludur. Bazıları aranıyor... Biz zaten acılıyız bir de böyle ikinci bir acıyı bize yaşatmaya hakkınız yok.

ÇOK OKUNANLAR