Uğur Cebeci günün yazarı
Bugünkü Hürriyet’te “Kokpit krizi doğru yönetti mi?” başlığı altında yayımlanan yazısıyla Uğur Cebeci'yi günün yazarı seçtik
Uğur Cebeci medyamızın en başarılı ve deneyimli havacılık yazarı…
Bugünkü Hürriyet’te “Kokpit krizi doğru yönetti mi?” başlığı altında yayımlanan yazısında Başaran Holding’e ait jetin düşüşü hakkında çok geniş bilgiler veriyor.
Her konuyu madde madde anlatıyor.
Pilotların eğitimleri ve meslek kariyerleri hakkında bilgiler aktarıyor.
*
Ben de Cebeci’ye katkıda bulunmak amacıyla yıllarca Türk Silahlı Kuvvetlerimizde pilotluk yaptıktan sonra kurmay albay rütbesindeyken ordudan ayrılıp uzun yıllar THY’da uçan bir yakın akrabamdan dinlediklerimi paylaşayım sizlerle.
*
Uğur Cebeci’nin, “İran hava sahası meteorolojik olarak çalkantılı. Pilotlar türbülanstan en a az etkileneceklerini düşünerek yükselmek istemiş olabilirler” görüşü hakkında ne diyeceğini sordum.
Konuşmasına Uğur Cebeci’yi tebrik ederek başladı.
*
“Çok güzel analiz etmiş. Yazdıklarının hepsi doğru. Bir eksik var, o da pilotların fiziki tazyik odasında, kabin patlaması eğitimi görüp görmedikleri. Benim bilmediğim verileri de yazmış, mesela Dubai'de uçağa bakan teknisyenin kendi elemanları olduğunu bilmiyordum. Bu veriler ışığında sabotaj ihtimali sıfıra yakın. İş, pilotaja doğru gidiyor. Bu pilotlar istikrarlı pilotluk hayatına sahip değiller. Ayrıca ani kabin tazyiki boşalması eğitimine fiziki olarak tabi tutulduklarını sanmıyorum çünkü Hava Kuvvetleri Jet Pilotu eğitimleri sanırım yok. Bu eğitim orada veriliyor. DLR testi ek veridir.”
*
Ara vermeden şunları söyledi.
“Aldığım yeni bilgiye göre, düşen Jet, önünden uçan Airbus 380’in arkasından tırmanıyor. Bu arada pilotlar jet eğitimi almadıklarından dolayı olsa gerek Airbus’un türbülansına giriyorlar. Airbus 380 dünyanın en büyük uçağı… Ve o güçlü uçağın türbülansı, Başaran Holding’e ait jeti bir saniye içinde 36000 fitten 38000 fite fırlatıyor ve fakat 25 saniye içinde bu defa da 38000 fitten 24000 fite düşüyor.”.
*
Sordum:
“Cebeci viril düşüş ihtimalinden söz ediyor”.
“Olabilir ama benim tahminim o ki düşüş tamamen dik olarak. Yani dönerek düşüş olmama ihtimali daha yüksek… Haliyle uçağın çatladığını, kırılmalar olduğunu ve pilotlar da dâhil tüm yolcuların önce şuur kaybı yaşadıklarını ve uçak yere çakılmadan çok önce ölmüş olabileceklerini tahmin ediyorum.”
“Pilotun aşağıya ikinci bildirimi yapamamış olma sebebi o şuur kaybı olabilir mi?”..
“Tabii olabilir ama elimde henüz net bilgi yok, onu da öğreneceğiz”
“peki, pilotların viril veya dik düşüşten çıkma ihtimali var mıydı?”
“Jet pilotu eğitimleri olsaydı ihtimal dâhilindeydi.”…
*
Ve…
O eğitimi anlattı ki gerçekten de “intihar” gibi bir şey…
Ama…
O eğitimden geçmeyen jet pilotlarının da her uçuşları intihar olasılığı gibi değil mi?..
*
Teşekkürler Uğur Cebeci…
Bize mesleğimizi bir kez daha sevdirdiğin için teşekkürler…
Bize, bir haberin nasıl verilmesi gerektiğini anlattığın için de ayrıca tebrikler.