MEDYA KÖŞESİ

UEFA buldu kekliği tak diye attı

Mehmet Baransu ile Habertürk Yazarı Serdar Ali Çelikler Bloomberg HT'de Fenerbahçe'yi Arupa'dan men eden kararı yorumladılar.

UEFA buldu kekliği tak diye attı
GAZETECİLER.COM
Gündemi sallayan TFF kararı tartışılmaya devam ediliyor. Bloomberg HT ekranlarında Gülin Yıldırımkaya'ya konuk olan Mehmet Baransu ile Habertürk yazarı Serdar Ali Çelikler Fenerbahçe'yi Arupa'dan men eden kararı yorumladılar.

TFF'nin acemice davrandığı için UEFA'nın eline koz verdiğini söyleyen Serdar Ali Çelikler TFF Başkanı M. Ali Aydınlar'ı eleştirdi. Çelikler UEFA'nın dünyaya 'bakın işte Türk şampiyonunu tak diye attım' mesajını verdiğini ve bunun TFF'nin acemiliği sebebiyle yapabildiğini söyledi.

DİĞER TFF BAŞKANLARI OLSAYDI UEFA'YI BAĞLARDI!

Serdar Ali Çelikler UEFA'nın benzer örneklerde böyle bir karar almadığını vurgulayarak TFF'nin iş bilmezliğiyle bu sonucun oluştuğunu savundu:

"UEFA içinde farklı ilişkiler ve dengeler olan bir yapı. Mesela Belçika şampiyonuna, Ukrayna Federasyonu'na bunu yapamazlar. UEFA'nın sitesine girin göreceksiniz Marsilya şike yaptığı sezonda hala şampiyon olarak görülüyor. Milan örneği ortada. UEFA bizim federasyonun acemiliğini görünce fırsatı kaçırmadı gole çevirdi ve bütün dünyaya böyle bir mesaj verme şansına sahip oldu. Buldular kekliği dünyaya mesaj veriyorlar, diyorlar ki 'bakın işte Türk şampiyonunu tak diye attım'. Bunu bir tek bu federasyona yapabilirdi. Hasan Doğan, Ulusoy, Özgener olsaydı yapamazları kesinlikle. O isimler yaptırmazdı. UEFA'yı bağlarlardı bir şekilde. Çünkü UEFA bağlanabiliyor bunun örnekleri var."



BARANSU SORUŞTURMAYI SAVUNDU

Soruşturmayı samimi bulduğunu, sorunun Federasyon ayağı ile yargı ayağının iç içe geçmesinden kaynaklandığını belirten Baransu, "Federasyon, kararı geciktirmeden alsaydı, bugünkü sorunların önemli bir bölümü aşılacaktı" dedi. Baransu şunları kaydetti:

"Dosyanın büyük bölümü Fenerbahçe ile ilgili. ama bu algı nasıl kırılr? İddianame hazırlanır, mahkeme kabul edince gizlilik kalkar... Bütün belgeleri hep birlikte görürüz. O zaman bu soruşturma sadece Fenerbahçe'ye karşı mı yapılmış görebiliriz. Bence soruşturma Türk futbolunu temizleme adına yapılıyor. Soruşturma kapsamında 7-8 tane kulüp var. Çoğunluğu yönetici ve menajerlerden oluşan bir yapı var. Savcının iyi niyetini şuradan anlıyorum: Galatasaray ile ilgili de bir şey gündeme geldi, hemen soruşturmasını yaptı. Savcının elinde 8 aylık dinleme, teknik ve fiziki takip var. Bunun içine giren kim varsa onu sorguluyor. 'Elinde bilgi-belge olan varsa gelsin, söylesin' dedi savcı. İddianame bittikten sonra büyük bir ihtimalle diğer olaylara daha sonra bakacak. Hatta mali işlere de bakılacak. Diğer küçük kulüpler için de kararlı savcı.

SAVCIYI KIZDIRIRLARSA "ALIN SİZE İDDİANAME" DER

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesinin savcının işini kolaylaştırdığını, buna karşılık Federasyonun işini zorlaştırdığını kaydeden Baransu, "Savcıyı kızdırırlarsa, iyice iş sarpa sararsa -ki bunu biraz daha net görebiliyoruz. Savcı, bayram tatilinde ne eder eder iddianameyi hazırlar. 'Alın size iddianame' der o zaman." dedi. Bu durumda lig başlamadan bazı takımların küme düşebileceğini söyleyen Baransu, "Normal süreçte bir buçuk iki ayda iddianamenin biteceğini düşünüyorum. Federasyon bir kez kendini bağladı iddianeme ile ilgili... Muhtemelen ikinci yarıya -eğer bu federasyon istifa etmezse- yeni kararlarla başlayabiliriz" dedi.

NİHAT ÖZDEMİR'İN İSTİFASININ PERDE ARKASI

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesinin ardından TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın konuk olduğu Teke Tek programına telefonla bağlanarak Aydınlar'la tartışan, bugün Aziz Yıldırım'la görüştükten sonra da istifa eden Nihat Özdemir'le ilgili perde arkası bilgileri de Serdar Ali Çelikler anlattı:

"Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım'la görüşmeye gitti. Kulübün Metris'ten yönetilmesi de ayrı tartışma konusudur. Nihat Bey diyor ki; 'Ligden çekilelim, biz de istifa edelim.' Aziz Bey bunu kabul etmiyor. 'Sonuna kadar mücadele' diyor. Nihat Bey de bunu kabul etmiyor. Nihat Özdemir Fenerbahçe defterini tamamen kapattı. Aziz Bey'le ciddi bir kavgası var. Dün Teke Tek'te Aydınlar'la da köprüleri attı. Fenerbahçe ikinci başkanının TFF başkanı ile ilişkisi de kalmamıştır. Sağlık sorunları da gerçekten var. En önemli sebep başkanla fikir ayrılığı."

BU OLAYA BAŞBAKAN EL KOYMALI

"Türk futbolunun çok kötü yönetiliyor" diyen Çelikler, "Bence olaya Başbakan el koymalı. Bir iftar yemeyi vermeli mesela. Kulüplerle görüşsün. Herkes eteğindeki taşı dökecek. Lig dediğimiz şey birlik demek, burada birlik yok. Başbakan çağıracak, 'Soruşturma mümkün olan en kısa sürede sonuçlanacak şu kararları verin, kendinize gelin' demesi lazım. Belki Mehmet Ali Aydınlar'a da teşekkür edebilir. Başbakan Aydınlar'a teşekkür edip 'Dinlen artık, yoruldun' diyebilir." şeklinde konuştu.

FENERBAHÇE'NİN LİGDEN ÇEKİLMESİ HUKUKEN MÜMKÜN

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesinin ardından yönetim kurulu ve taraftarlar arasında başlayan "Ligden çekilelim" tartışmasını spor hukukçusu Av. Uğur Mutlu değerlendirdi.

Mutlu, "Fenerbahçe ligden çekiliyorum diye bir karar alma yetkisine tabii ki sahip, bunu yapabilirler. Ligden çekilmeyi düşünürlerse hukuken yolları var. Federasyonun kararını manidar buluyorum. Federasyonun kararı aslında hukuken baktığınızda UEFA tarafından alınmalıdır. Açık yetki gaspı var. Federasyon, UEFA'nın bu kararı almasının önüne geçerek Fenerbahçe'nin bu ihtilafi CAS'a taşımasını engellemek gibi bir işlem yapmıştır. Çok büyük bir hukuk yanlışlığı var" dedi. Mutlu, ligden çekilme talebinin karşılanması durumunda Fenerbahçe'nin bir alt ligde mücadele edeceğini söyledi.