MEDYA KÖŞESİ

Üç yıl önce dün...

Emre Kongar Cumhuriyet'teki köşesinde üç yıl önce gözaltına alınan İlhan Selçuk'u son günlerde yoğunlaşan saldırıları hatırlatarak andı...

Üç yıl önce dün...

Emre Kongar, üç yıl önce dünü yazdı. 21 Mart 2008 günü sabah saat 4'te Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk'un evinin basılıp gözaltına alınmasını, "Onu son yolculuğuna götüren serüvenin ilk adımı..." diye niteledi ve Emine Uşaklıgil'in kitabı dolayısıyla İlhan Selçuk'a yönelik eleştirileri yanıtladı.

İşte Kongar'ın "Son günlerde Cumhuriyet gazetesine ve İlhan Selçuka yönelik saldırıların yoğunlaşmasına bakıyorum.  İnternet sitemdeki Güncel yazımda da belirttiğim gibi bu bitmeyen nefret, kin ve garez beni korkutuyor. Kendim için değil, bu duygulara sahip olanlar adına!" diyerek kaleme aldığı İlhan Selçuk'un gözaltı kronolojisi:

21 Mart 2008, Cuma.

04.00. Savcılığa davet edilmeksizin ve önceden haber verilmeden, polislerin mahalle muhtarı ile birlikte kapıya gelişleri; İlhan Selçuk tarafından Buyurun size bir çay yapayım daveti ile karşılanmaları ve evde aramanın başlaması.

07.30. Toplanan mektup, not gibi belgeler ve bilgisayarın hard diskiyle birlikte evden ayrılış ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki Terörle Mücadele Şubesine götürülüş.

Mahkemeden 24 saat için avukat kısıtlama kararı alındığı ve avukat olmadan sorgulama yapılamayacağı için görevli uzman emniyet mensuplarıyla ülke sorunları hakkında sohbet ederek, bir bölümü nezarethanede, bir bölümü büroda geçirilen bir gün.

19.15. Star TV ana haber bülteninde, kendisine yöneltilen suçlamanın Terör örgütüne üye olmadan örgütün fikirlerine yardım etmek olduğunun belirtilmesi.

22 Mart 2008, Cumartesi.

09.30. Avukat Akın Atalay ile görüşme.

10.45. Polisin, Organize Suçlar Şube Müdürlüğünde, Akın Atalayın da katıldığı, ifade alma işlemine başlaması.

20.00. 9 saat 15 dakika süren ifadenin bitişi, 73 sayfalık tutanağın imzalanması.

20.45. İstanbul Adliyesinin Beşiktaştaki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığına gidiş.

22.30. Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın huzurunda ifade alınmaya başlanması.

23 Mart 2008, Pazar.

02.45. 4 saat 15 dakika süren ve 5 sayfa tutan ifadenin bitişi ve Adli kontrol altında tutulmak talebiyle, tutuklama isteği olmaksızın nöbetçi yargıca sevki.

03.00. Nöbetçi yargıç tarafından Soruşturma sona erinceye kadar yurtdışına çıkma yasağı ile serbestlik kararının alınışı ve Adliyeden ayrılış.

03.12. Şişlideki Cumhuriyet gazetesi binasına geliş. Kırmızı karanfillerle karşılanış. “Şimdi ben meşhurum değil mi? Benim gidişimle tiraj almışsınız demesi ve Çıkışınızla daha çok alacağız karşılığının verilmesi.

04.30. Gazeteden ayrılış ve Gazeteciler Sitesindeki 90 metrekare evine dönüş.

14.00. Evinde dostlarını kabul edişi. Dostları arasında bulunan gazeteciler, Yalçın Bayer, Melih Aşık, Yalçın Pekşen ve Uğur Dündara soruşturmanın yargıya ve orduya sirayet ettirileceğine ilişkin izlenim ve kaygılarını belirtmesi; yargının rahat bırakılmasını öneren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğana sükûnet ve uzlaşmacılık tavsiye eden düşüncelerini aktarması.

ÇOK OKUNANLAR