TV'de reklamlar izleniyor mu?
'Reklamlar' uyarısını görünce kaç kişi kanal değiştiriyor? Kaç kişi reklamların tamamını izliyor?
GAZETECİLER.COM - İzlediğiniz dizi reklama girince kanal değiştirenlerden misiniz? Yoksa reklamların tamamını izleyenlerden mi? İzleyiciyi reklama bağlayan şey ne hiç düşündünüz mü? İşte Sina Koloğlu'nun Milliyet'teki yazısı ve TV'de reklam izleme eğilimleri...
İzleyiciyi reklamlara bağlamanın yeni formülü: Hemen ekranın alt köşesinde ' 2 dakika kaldı' yazısıyla televizyon kanalları daha fazla reklam izlettirdiklerine inanıyor.
En son RTÜK'ün yaptığı 2009 TV İzleme Eğilimleri Araştırması'nın reklamlarla ilgili bölümünde bazı rakamlar var. Reklamları görünce hemen kanal değiştiren seyirci oranı yüzde 60.3.
"Reklamları gördüğümde bir kısmını izler kanal değiştiririm" diyen yüzde 25.2.
"Tamamını izlerim" diyenlerin oranıysa yüzde 10.
2006 yılında yapılan araştırmadaysa "Reklamları gördüğümde hemen kanal değiştiririm" diyenler yüzde 36.4 oranında, "Bir kısmını seyrederim" diyenler yüzde 19.5...
Yani üç yılda hemen kanal değiştiren hemen hemen yüzde 20 oranında artmış. Tamamen izleyen ve bir kısmını izleyen gruplar yaklaşık yüzde 10 oranında azalmış. Peki şu ekranın köşesinde 'İki dakka kaldı' yazısı bu oranları değiştirdi mi?
RTÜK' ün henüz bu konuda bir araştırması yok. Ama aldığım bilgilere göre reklam şikayetlerinde bir azalma varmış. Bu izleyicinin reklamları izleyip izlemediği konusunda kesin bir veri olabilir mi? Bana göre hayır. Şöyle yorumlanabilir; verilen süreleri takip eden izleyici başka kanallara geçip o süre içinde ne var ne yok diye bakabilir - ki ben böyle yapıyorum - Yani bu süre izleyiciye 'Ne kadar izlediğin kanala ara verebilirsin' mesajı da oluyor!
İzleyiciyi reklama bağlamak; dizi gibi reklam çözümü
Kaçma olayını fark eden reklamcılar özellikle 2000' li yıllarda ' dizi gibi reklam' olayına eğildi. Reklam yüzleri arttı. Ürünün önüne geçmesine rağmen reklamcılar bu şekilde de olsa bilinçaltına mutlaka yazılır düşüncesiyle bu tarz reklamları daha da çoğalttı. Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz kafadan bu serinin yıldızları. Ne anlattıkları önemli değil. 'Komik olmaları' yeterli. Eh o sırada ürün de hatırlanıyor. Şener Şen' li reklamlar mesela aynı etkiyi göstermedi.
Ramazan'da daha çok reklam izleniyor
Böyle bir tespitim var. İnsanlar bu ayın psikolojisiyle özellikle 'yiyecek ve meşrubat' konusunda daha duyarlı hale geliyorlar. Kendilerini o reklamlarda kurulan sofralarla özdeşleştiriyorlar. Ramazan ayında düzen değişiyor. İftar saati evlerde toplanma birlikte yemek yeme ve televizyon izleme saati oluyor. Ve hangi kanal açıksa mutlaka değişitirilmeden izleniyor. Yani "Reklamın başına bakarım" ve "Hemen değiştiririm" diyen negatif kitle bir şekilde bu zaman diliminde ortadan kalkıyor.