MEDYA KÖŞESİ

TV'de 3D futbol keyfi yaygınlaşacak

ManU-Chelsea maçı, dünyada ilk kez 3D teknolojisiyle canlı yayınlanan futbol maçı oldu, ikincisine de DIGITURK imza attı.

TV'de 3D futbol keyfi yaygınlaşacak

DenemeGalatasaray-Fenerbahçe maçı, geçmiş yıllardaki gibi çok heyecanlı değildi ama ezeli rakiplerin TT Arena’daki ilk derbisi ve Türkiye’de bir maçın ilk kez 3D olarak yayınlanması daha önemli.

Geçen yılki ManU-Chelsea maçı, dünyada ilk kez 3D teknolojisiyle canlı yayınlanan futbol maçı oldu, ikincisine de DIGITURK imza attı.

Yayının sınırlı sayıda insana ulaştığı doğru ancak henüz dünyada da yaygın kullanıma geçilmiş değil. 3D yayınlar ve TV’ler artık hızla çoğalacak.

SALONLAR KARIŞMADI!

Bu nedenle DIGITURK, Sony ile birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklı mekanlara 3D’li TV’ler yerleştirdi, gözlükler dağıttı. Bu mekanlardan biri de İstanbul’daki Kanyon’du.

Daha önce küçük bir tanıtım dışında bir futbol maçını 3D gözüyle izlememiş biri olarak Kanyon’a gittim. Bir Beşiktaşlı olarak tamamen tarafsız bir gözlem yapmaya çalıştım! Maç öncesi herkes takımının atkısını takmış, formasını giymişti; bir tatsızlık, gerilim olmadı ama temastan da uzak duruldu.

Her iki takım taraftarları ayrı salonlara geçti, Galatasaraylıların salonu daha büyüktü, sanırım ev sahibi oldukları için… Patlamış mısırları alıp gözlüklerini takan futbolseverler rahat koltuklara yerleşti. Hem 3D hem de sinemada bir futbol maçı izlemek herkes için bir ilkti. Maç başladı, her iki takım da ortada bir oyun sergiliyor ancak salondakiler maçtan ziyade görüntülerle ilgili, kafalar sağa sola hareket etmeye başladı. Evde playstation oynuyor hissiyatı sanırım herkesin aklına gelmiştir.

TEKME BİLE ATARSIN

YAKIN çekimlerin çok etkileyici olduğunu söylemeliyim, futbolcuları, topu yanınızda hissediyorsunuz, saha kenarında kameranın görüş alanına girenlere ‘önümden çekilsene’ diyorsunuz istem dışı. En çok etkilendiğim bölümler duran topların kullanıldığı pozisyonlar oldu. Serbest vuruşlarda topa ben vurmaya hazırlanıyormuşum gibi hissettim. Başka bir örnek: Pek de haz duymadığım bir futbolcu korner atışı kullanmaya hazırlanıyor, bir an ayağa kalkıp arkadan bir ‘tekme atsam yere düşer’ diye düşündüm, işte 3D’nin faydaları!

FUTBOL DA 3D OLSUN

Devre arasında Sony Türkiye CEO’su Mohsen Noohi ile tüm davetlilerle yakından ilgilenen DIGITURK Genel Müdürü Ertan Özerdem’le sohbet ettim. Özerdem, 4 ay önce hazırlıklara başladıklarını, kameraların sipariş edildiğini söyledi.

Özerdem ‘Şu an yayın için toplam 250 kişi çalışıyor, yurtdışından çok sayıda uzman ve teknik eleman geldi’ diyor. Özerdem, sohbetimizde bir müjde de verdi: ‘Yayının 3D olması büyük ilgi yarattı, hazırlıklarımızı yapıyoruz, gelecek yıl 6 derbiyi 3D teknolojisiyle yayınlayacağız’. Neden 6 derbi? 3D yayını için statların altyapısının önemli olduğunu söyledi Özerdem ve ‘Türkiye’de sadece Arena, F.Bahçe ve Kayseri’deki stat yayın için uygun’ dedi.

Maç sona erdi, Fenerliler mutlu, GS’liler yenilginin analizini yapıyordu, oyundan kimse memnun değildi. Derbi maçındaki hatta diğer maçlardaki futbolun kalitesi tartışmaya açık. Dileğimiz seyir keyfimiz 3D yayını ile sınırlı kalmaz, iyi futbol da izleyebiliriz!

Esin Gedik / Akşam 

ÇOK OKUNANLAR