KİTAPLIK

Tuti Kitap'tan bir ilk; 'Hayallerin Derinliği' artık çizgilerde...

Tasavvuf Edebiyatı'nın seçkin eseri Amak-ı Hayal çizgi roman olarak Kasım ayında tüm kitapçılarda.

Tuti Kitap'tan bir ilk; 'Hayallerin Derinliği' artık çizgilerde...
GAZETECİLER.COM - Tasavvuf edebiyatında bir başucu kitabı haline gelmiş ve defalarca basımı yapılmış Filibeli Ahmet Hilmi'nin eşsiz eseri Amak-ı Hayal çizgi roman formatıyla Tuti Kitap'tan çıktı.

1865 yılında Bulgaristan'ın Filibe şehrinde dünyaya gelen Filibeli Ahmet Hilmi (1865-1913), Galatasaray Lisesi'ni bitirmiş, Düyun-u Umumiye'de memurluk yapmış, siyasi nedenlerle Beyrut, Mısır ve Libya'da kalmak zorunda kalmıştır. Çıkardığı gazeteler dönemin yöneticileri tarafından kapatılmıştır. Çeşitli gazetelerde yazılar yazan ve tasavvufla ilgilenen yazarın 40 kadar eseri vardır.

Amak-ı Hayal, 23 "fantastik" hikâyeden oluşuyor. Ne var ki Ahmed Hilmi bey, tasavvufla tanıştıktan sonra kaleme aldığı bu hikâyeleri çok ciddiye alıyor ve şöyle diyor:

"Okurlarımıza sunduğumuz bu hikâyeler (acaba gerçekten hikâye mi?) ilgi görürse kendimizi bahtiyar sayarız. Çünkü bu hikâyeye ilgi göstermek, ciddiyete ilgi göstermek anlamı taşır. Bu ise okurlarımızdan uzak bir durum olarak görülemez. Bu muhterem millette, hakikat endişesiyle etkilenmiş binlerce hassas yürek, mevcut olduğunu yâr ve ağyâra ispat etmiştir."

Romanın çerçeve hikâyesi, başkahraman olan Râci'nin hayata dair sorularını cevaplamak istemesini anlatır. Bu soruların çoğu ontolojik sorulardır. Her ne kadar birçok farklı bilim, felsefe ve inanç ile sorularına cevap aramışsa da bu kültürlü genç bir türlü tatmin olamaz. Bu ruh haliyle bir gün mezarlıkta karşılaştığı Aynalı Baba'dan çok etkilenir.

Aynalı Baba ile düzenli olarak buluşurlar ve her buluşmalarında kahve yapıp içtikten sonra, Aynalı Baba ney üflemeye başlar. Bu ney sesiyle Râci dalar ve hayaller görmeye başlar. Her hayalde çok farklı bir dünya ve durumda bulur kendini. Bu hayallerin her biri birer hikâye şeklindedir ve hepsi Tasavvufun, özellikle de Vahdet-i Vücûd inancının bir yönünü anlatır.

Bu hikâyelerin kurgusu çok çeşitlidir; antik dinlerin öğelerinden mistik düşüncelere kadar birçok farklı kavramı barındırır.