MEDYA KÖŞESİ

Türköne'den Anadilde eğitim önerisi!

Cumhurbaşkanı Gül'ün Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atadığı Mümtaz'er Türköne, Zaman gazetesindeki Anadilde eğitim konusunu ele aldı.

Türköne'den Anadilde eğitim önerisi!
GAZETECİLER.COM - Cumhurbaşkanı Gül tarafından Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Mümtaz'er Türköne,  Zaman gazetesindeki köşesinde Anadilde eğitim konusunu ele aldı.

"PKK terörü, 1983 yılında Askerî Cunta'nın giderayak çıkarttığı Kürtçenin özel alanda konuşulmasını bile yasaklayan kanunun (2932 sayılı kanun) kendisine açtığı geniş hareket alanında serpilip büyümedi mi?" diyen Türköne, "Kürtçe öğretime kimseden itiraz yok. Ya Kürtçe eğitim? Kürtçe eğitim hakkı, bir anayasal hak olarak benimsendiği zaman geride Kürtçe sorunu adına herhangi bir eksiklik kalmayacak."  yazdı.

ANADİLDE EĞİTİM DE MÜMKÜN ÖĞRETİM DE

Türköne 'Anadilde eğitim' ve 'anadilde öğretim' için ne yapılması gerektiğini de anlattı köşesinde:  "Anadilde öğretim, resmî eğitim içinde anadilin öğretilmesine imkân sağlanması anlamına geliyor. Bunun için haftalık ders programına birkaç saatlik Kürtçe dersinin konulması yeterli. Bu dersin zorunlu müfredat içine alınması veya seçimlik olması tartışılması gereken bir konu."

"Anadilde eğitim ise, zannedildiği gibi Türkçeye rakip olarak, kapısından girdiğiniz zaman her şeyin Kürtçeden ibaret olduğu okul anlamına gelmiyor.

"Kürtçeyi vatandaşın talebine göre özgürce şekillenen bir alternatif olarak eğitim sistemine yerleştirdiğiniz zaman, Kürtçe sorunu yani Kürt sorunu sona ermiş olacak." diyen Türköne'nin yazısının tamamını buradan okuyabilirisiniz.
ÇOK OKUNANLAR