MEDYA KÖŞESİ

Türköne Kandil'in Alevi sorununu yazdı

Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, çözüm sürecinde gözden kaçan ilginç bir ayrıntıya da dikkat çekti.

Türköne Kandil'in Alevi sorununu yazdı

GAZETECİLER.COM -  Haftasonu Gazi Mahallesinde bir grubun molotof kokteyli ile bir belediye otobüsünü yakmasını yorumlayan Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, çözüm sürecinde gözden kaçan ilginç bir ayrıntıya da dikkat çekti.

PKK'nın içindeki kanatlardan birinin lideri olarak anılan Mustafa Karasu’nun geçen hafta dile getirdiği “Alevîler kendi özgün örgütlenmelerini  geliştirmelidirler” önerisinin "Kandil’deki Alevî sorununun büyüdüğüne dair önemli bir işaret" olduğunun altını çizen Mümtazer Türköne, "Alevî sorunu hakkında yazılanlar yanlış anlamalara kurban edilme riski taşıyor." yazdı. İşte Türköne'nin yazısından çarpıcı bir bölüm: 

"Çözüm sürecinin giderek öne çıkan Alevî boyutu üzerine yorumda bulunmak daha da riskli. Gazi Mahallesi’nde yüz civarında yüzü maskeli eylemcinin, bir otobüsü molotof kokteyli ile yakması ile Karasu’nun “özgün örgütlenme” önerisi arasında bir bağlantı kurmak bu riski peşinen üstlenmek demek. Sorun ciddi; eğilmek gerekiyor.

(...)

Kandil’in bir Alevî sorunu olduğu doğru. Kürt sorununun bileşenleri ile Alevî sorununun bileşenleri farklı. Kürt sorunu çözülürken PKK içinde “ortak düşman”a karşı oluşan ittifakın dağılması da doğal. Dersim grubunda sıkıntının büyümesi de öyle. Geçen hafta sonu Diyarbakır’da konuştuğum insanlarda bu dağılmanın işaretlerini gördüm. Aslında tam da bu aşamada, Alevî sorununun kendi parametreleri içinde çözümü için güçlü bir teşebbüsün devreye girmesi gerekir. Alevî sorunu duygusal olarak daha derin bir sorun, ama fiilen çözümü daha kolay."

 

Mümtazer Türköne'nin köşesinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.