MEDYA KÖŞESİ

Türkler, Arap dizisi izler mi?

Soru oturumu izleyen bir Arap gazeteciden geldi: "Araplar kaliteli bir dizi yapsa Türkler izler mi?"

Türkler, Arap dizisi izler mi?
GAZETECİLER.COM - "Türk-Arap Medya Forumu'na konuk olan Arap gazeteciler, Türk televizyon dizilerini hem övdü, hem de yerden yere vurdu."

Hürriyet yazarı Nilgün Tekfidan Gümüş, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan organizasyonda Arap dünyasının önde gelen medya temsilcileri, akademisyenlerin Türkiye'deki meslektaşlarıyla buluşma fırsatını yazdı.

Tunuslu iletişim uzmanı Prof. Moncef Ayari'ye göre Arap dünyasında 'Nur' diye gösterilen Gümüş dizisini 15 yaş üstü 85 milyon kişi izledi, bunların 50 milyonu kadındı. Yani Arap kadınlarının yarısı Gümüş'ü izlemişti.

Alwaha Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hamoud Al Touqi ise Türk dizilerinin Arap evlerine girmesini böyle tarif etti. "İzinsiz geldiler, sevimli konuklarımız oldular. Türkiye'nin güzellikleri bu diziler üzerinden tanındı" diyen Ummanlı gazeteci, Türk dizilerinin Arap toplumu üzerindeki olumsuz saydığı etkilerini de sıraladı.

"Bu diziler, bazı olumsuz adetleri de bize taşıdı. Türkiye, İslam toplumunun önemli bir bölümünü teşkil ediyor, ama Araplara yakın olmayan bazı değerleri, ilişkileri gördük. Özellikle evlilik dışı ilişkileri Türk dizilerinden öğrendik. Arap vatandaşı bunu kabul etmekte zorluk çekti. İçki içilmesi çocukları etkiledi. 'Müslüman değiller mi' sorularına yol açtı. Yapımcılar bunlara dikkat etmeli. Açık-saçık giyimler söz konusu. Öpüşmeler vardı, Araplar romantik yönlerinden dolayı bunu kabul ettiler."

Soru oturumu izleyen bir Arap gazeteciden geldi: "Araplar kaliteli bir dizi yapsa Türkler izler mi?"

Yanıtım şu. Seçmek insanın en güzel ayrıcalığıdır. Bir şeyi beğenir ya da beğenmezsiniz. Bir oyunu izler ya da izlemezsiniz. Türk dizileri için de yabancı diziler için de geçerli kural budur.

Hikâyeniz renkli, senaryonuz klişelerden uzak, oyunculuğunuz kaliteli olursa, Türk halkı seçimini yapar. Arap dizileri, Türkiye'yi Araplaştırır mı? Bunu da dizi tutarsa konuşuruz.

 

 

ÇOK OKUNANLAR