MEDYA KÖŞESİ

Türkiye’nin seri cinayetleri kitap oluyor

Bir gazeteci "Türkiye'de seri katil yok" iddiasını yalanlayan kitabı ile suçun sınırlarında geziyor. Sayım Çınar, Kültür Pazar köşesinde o kitabı yazdı.

Türkiye’nin seri cinayetleri kitap oluyor

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR 
sayimcinar@gmail.com

Edebiyatın, kültürün, sanatın yoğun olduğu, yeni kitaplarla dolu bir haftayı daha geride bıraktık. Sayım Çınar Yeni Yüzyıl'daki köşesinde yalnızca Türkiye'den değil, dünyadan da en son haberleri sizlerle paylaştı. Buyrun Kültür Pazarı'na...



Olasılıksız, Empati, Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları gibi hem bestseller hem de longseller kitapların yayınevi olan April'den önümüzdeki günlerde çevirisi yayınlanacak önemli bir kitabın haberi geldi. Rabih Alemeddine'nin kaleme aldığı An Unnecessary Woman (Gereksiz Bir Kadın), yeni sezonun önemli çeviri eserlerinden. Kitap California Book Award sahibi, National Book Critics Circle Award ve National Book Award finalisti. Yeni yılda raflar iyi kitaplarla dolup taşacağa benziyor.

İLK ROMANDA DERİNLERE İNİYOR

Sayfa6 Yayınları özellikle son dönemde birbirinden iddialı kitaplar yayınlıyor. En son Senem Davis güzel bir haber verdi, N. İpek Gökdel'in ilk romanını yayınlıyorlar. Karakalem adlı romanda, yazar İstanbul'un efsanevi tarihi arasında dolanıyor, surlarına duvarlara değiyor, dehlizlerinde gezinerek kalbimize dokunuyor. Konusu kısaca şöyle: Denizli'de liseyi bitiren deha öğrenci Yavuz, üniversite seçme sınavlarında Türkiye 19'uncusu olur ve İstanbul'a doğru yola çıkar. Peşinde tuhaf bir karga, gönlünde anne ve babasının fail-i meçhul cinayetinin acısı, aklında hiç bilmediği koca İstanbul'un keşmekeşi... İçinde ise bir gömüden çıkan beş asırlık bir tılsımlı gömlek! Edebiyata merhaba diyen yazarlara özel bir ilgim var, Karakalem de şimdiden okuma listeme eklendi.

SUÇUN SINIRLARINDA GEZİNMEK

Bugüne kadar onlarca, belgesel, program ve drama-belgeselin yönetmen ve yapımcılığını üstlenen gazeteci Sevinç Yavuz, önemli bir konunun peşine düşüyor ve çok da seslendirilmeyen bir meseleyi tartışmaya açıyor: Kimdir bu seri katiller, katili, kanı, suçu yüceltmek neden çok moda ve her beş saatte bir insanın öldürüldüğü ülkemizin suçla, cinayetle ilişkisinin sınırları ne? 2001'den bu yana seri cinayetler konusuna yoğunlaşan, araştırmalarını önce Kolici kitabıyla, ardından TV'de İpucu programıyla kitlelere sunan Yavuz'un deyimiyle: "Bu kitap suç olgusuyla içiçe yürümüş onlarca yılın en karanlık aktörlerinin, yani seri katillerinin bende yarattıkları etkinin sağaltımı olacak." Yoğun, güçlü bir kitap geliyor, merakla ve heyecanla bekliyorum.

ÇALIŞLAR NE İZLİYOR?

Son olarak artık köşenin klasiği haline gelen, aklına, entelektüel birikimine güvendiğim isimlerden Reşat Fuat Çalışlar'ın önerilerini almaya geldi sıra.

"Sahaflardan polisiye romanlar toplamaya bayılan biri olmakla birlikte, son aylarda, ilgimin kitaplardan çok filmlere kaydığını söyleyebilirim. Edebiyat eğitimimden gelen edebi bakış açımı korusam da, elim eskisi kadar kitaplara gitmiyor. İtalya'nın Catania şehrindeki sokak pazarından tanesi 1 eurodan aldığım İtalyan filmlerine gömüldüm mesela bir dönem... Tabii, satın alma deneyiminin kendisi de hoştu. Sicilya'nın sokak pazarlarının büyüsünü tahmin edebilirsiniz. Televizyonda, ağırlıklı olarak, çanak antende zaman geçirerek İspanyol kanallarını takip ediyorum. Dünyadaki en ilginç ve yaratıcı dizilerin İspanya'da üretildiği izlenimini ediniyorum sık sık. Kore'ye ve Kore dizilerine de bir tutkum var. Ağustos'ta, Seul'den dönerken, hem çok pahalı olduğu hem de aşırı büyük bir kutuda satıldığından taşımakta zorlanacağımdan ötürü almadığım bir DVD seti var, bazen onu düşünüp hüzünleniyorum."

 


ÇOK OKUNANLAR