MEDYA KÖŞESİ

Türkiye'de kaç tutuklu gazeteci var?

Varlıkları yoklukları bile tartışma konusu olan tutuklu gazetecilerin sayıları, suçlandıkları iddialar, tutukluluk süreleri canlı yayında tartışıldı...

Türkiye'de kaç tutuklu gazeteci var?
GAZETECİLER.COM
Gökmen Karadağ, TV 8'de yayınlanan Haber Aktif'te bu kez tutuklu gazeteciler konusunu masaya yatırdı. Varlıkları yoklukları bile tartışma konusu olan tutuklu gazetecilerin sayıları, suçlandıkları iddialar, tutukluluk süreleri canlı yayında mercek altına alındı.

HAPİSTE KAÇ GAZETECİ VAR? 8 Mİ 96 MI?

Adalet Bakanı'nın "içerde sadece 8 gazeteci var" demesi ve geçtiğimiz günlerde KCK davasından tutuklanan 36 gazetecinin varlığıyla iyice ilginçleşen tutuklu gazeteciler tartışmasına Türkiye Gazeteciler Sendikası, Medya Derneği ve avukat Turgut Kazan katıldı.

TGS Başkanı Ercan İpekçi cezaevlerinde 96 gazeteci var derken Adalet Bakanı tarafından yapılan açıklamanın gerçekleri içermediğini söyledi. Bakanlığın, savcılık iddianamesini esas alan bir veri olduğunu kaydeden İpekçi sayı polemiğinin detaylı geçmişini anlattı. Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, Adalet Bakanı'nın verdiği rakamı esas almak zorunda olduklarını, bir hak arama örgütü olmadıkları için konuyla yakından ilgilenmediklerini söyledi. "Kimsenin gazetecilik yaptığı için hapse atılmaması gerekir" diye konuşan Ergürel "ama gazetecilik dışındaki faaliyetler yüzünden gelişen bir yargılama varsa onu bilemem" diye ekledi.

KİMİN GAZETECİ OLUP OLMADIĞINA SAVCI MI KARAR VERECEK?

Avukat Turgut Kazan ise savcıların yaptığı suçlamalara bakarak içerdeki gazetecilerin sayısını tespit edilemeyeceğini söyledi. "Ben 12 Mart!ta cezaevindeyken Altan Öymen'i tutup getirdiler. Neden attılar Altan Öymen'i içeri? Gazetecilik yaptığı için mi? Hayır o zaman da gazetecili için demediler. Uçuak kaçırma eylemini örgütlemiş diye tutukladılar. E biz şimdi buna inanacak mıyız? Savcıların yaptığı suçlamayı esas alarak insanlara gazeteci ya da değil denilemez. Eğer öyle yaparsanız işte o 8 rakamına ulaşırsınız."

ÇOK OKUNANLAR