MEDYA KÖŞESİ

Türkiye'de artık yabancı basında mı hedef?

Amberin Zaman "Sıra yabancı basında mı" diye sorduğu yazısında Hollandalı muhabirin Türkiye'de yaşadıklarını gündeme taşıdı.

Türkiye'de artık yabancı basında mı hedef?
GAZETECİLER.COM
Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman, “Sıra yabancı basında mı” başlıklı yazısında iktidar ve iktidara yakın gazete ve yazarların Batı medyasını karalamasını Türkiye’de çalışan yabancı gazetecilere uygulanan baskıyı yazdı.

Hollanda’nın önemli yayınlarından olan NRC Handelsblatt gazetesi ve devlet televizyonu NOS’un 2009 yılından beri Türkiye muhabirliğini yürüten Bram Vermeulen’in başına gelenleri mercek altına alan Amberin Zaman "Sıra yabancı basında mı" diye sordu.

İşte Zaman'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Hollanda’nın Financial Times’ı sayılan NRC Handelsblatt gazetesi ve devlet televizyonu NOS’un 2009 yılından beri Türkiye muhabirliğini yürüten Bram Vermeulen’in başına gelenler tam da “acaba bu yöntemlere mi başvuruluyor artık” sorusunu akıllara getirdi.
 
Çünkü Türkiye ile ilgili yaptığı haberlerle ülkesinde birçok ödüle layık görülen Vermeulen çok garip bir durumla karşı karşıya. Geçen martta Türkiye’ye giriş yaparken pasaport kontrolündeki bilgisayar ekranlarında adının yanında bir işaret çıkıyor. Apar topar güvenlik bölümüne götürülüyor. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün verdiği sarı basın kartı ve 31 Aralık’a kadar geçerli ikamet belgesine rağmen iki saat alıkonuyor. Serbest kaldıktan sonra olayı araştırmaya koyulan Bram ve avukatı tam bir duvara tosluyor.
 
Tıpkı Hollandalı diplomatlar gibi. Adının yanında “bir işaret” olduğunu doğrulayan Türk yetkilileri bunun anlamını ancak İçişleri Bakanlığı’nın açıklayabileceğini iddia ediyorlar. İçişleri Bakanlığı’ndan ise tık yok. Bram’ın bana ifade ettiği, “Kesin olan tek şey oturma iznim bitikten sonra Türkiye’ye tekrar turist vizesiyle giriş yapamayacak olacağım”. Bram’a Türk yetkilileri tarafından iletilen bu. Nedenine gelince… Türkiye’yi ne denli sevdiğini bildiğim Bram’ın yaptığı haberler mi? Tartışmayı bu mecraya çektiğimiz an en büyük tuzağa düşmüş oluruz. Çünkü bu kez hangi haberler “hassas” veya değil sınıflandırmasına başlarız. Otosansür denen o pis virüse kalemimizi kaptırırız.

AMBERİN ZAMAN'IN TÜM YAZILARI