MEDYA KÖŞESİ

Türkiye Şii ittifakına karşı oyuna sürükleniyor

Suriye-İran-Hizbullah işbirliği değil ama Ankara’nın her geçen gün bu ittifakın karşısında konumlanması şaşırtıcı.

Türkiye Şii ittifakına karşı oyuna sürükleniyor
GAZETECİLER.COM - "Kimin ne amaçla başlattığı ve sürdürdüğü tartışılır ama... bölgemizde Sünni-Şii farklılığı temelinde giderek sertleşen bir oyun oynanıyor. Ve maalesef, ... Türkiye her geçen gün bu oyuna daha fazla dâhil oluyor."

Bu satırlar Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'ın bugünkü köşesinden. Çakır, Yaklaşan mezhep savaşları ve Türkiye başlıklı yazı serisinin ilk yazısında Suriye-İran-Hizbullah eksenindeki şii blok'a karşı Türkiye'nin tavrının her geçen gün daha radikal bir şekilde belirginleştiğini yazdı. Vatan yazarı bunun bilinçli bir tercih olup olmadığını ise şöyle yorumladı:

"Sonuç olarak Suriye’de Baas rejiminin bekası, Tahran rejimi ve Hizbullah’ın bekası anlamına geliyor.

Suriye-İran-Hizbullah işbirliği değil ama Ankara’nın her geçen gün bu ittifakın karşısında konumlanması şaşırtıcı. Ve burada can alıcı soru şu: AKP hükümeti, daha 2006 yılında İran asıllı Amerikalı araştırmacı Vali Nasr’ın “Şii Uyanışı” diye kavramsallaştırdığı olguya karşı bilinçli olarak mı pozisyon alıyor yoksa bu noktaya sürükleniyor mu?

Bana göre ikinci şık geçerli. Çünkü Ankara yıllarca, başta ABD, İsrail ve kısmen Avrupa’nın tehditvari uyarılarına rağmen Şam ve Tahran rejimleri ile Hizbullah ve Hamas’la (ki bu örgüt Katar ve Suudi Arabistan’ın bastırmasıyla yakın zamanda saf değiştirdi) hep iyi ilişkilerini korudu. Öyle ki en kritik konularda bu rejim ve örgütlerle Batı arasında arabuluculuğa talip oldu. Bu girişimlerin başarısız olmasında hem bu rejimlerin ve örgütlerin, hem Batı’nın, hem de Ankara’nın sorumlulukları vardır ama bu başarısızlıklara bakıp strateji değiştirmeye yönelmenin Türkiye’nin hayrına olmayacağı da muhakkaktır.

Çakır'ın yazısının tamamını buradan okuyabilrisiniz.