MEDYA KÖŞESİ

Türkçe küfreden polisi bile özlemişti!

Paris'te sürgünde ölen Ahmet Kaya ile yapılan son röportaj Eyüp Can'ın kaleminden çıkmıştı. Can, bugün köşesinde o röportaja yer verdi...

Türkçe küfreden polisi bile özlemişti!
GAZETECİLER.COM - Yarın Ahmet Kaya'nın ölümünün onuncu yılı. Ahmet Kaya ile Paris'te ölmeden önce son röportajı yapan isim ise Radikal yazarlarını sokağa döken Eyüp Can'dı. 

Zaman'da çıkan bu röportaj çok tartışılmış ve tepki almıştı. Eyüp Can 'bir vatan haini'yle görüşmekle itham edilmişti. Aradan on yıl geçtikten sonra "Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek için bu söyleşiyi ölüm yıldönümünde sizlere sunmak istedim. Okuyun, insanların ne kadar kolay ihanetle suçlandığını ve hayatlarının nasıl karartıldığını Ahmet Kaya üzerinden siz de görün." diyen Eyüp Can bugün köşesini o röportaja ayırdı.

İşte Eyüp Can'ın bugünkü köşesinde yer alan ve 10 yıl önce yapılan o röportajdan ilginç bir bölüm: 

Bir ödül töreninde, Kürtçe şarkınıza klip çekeceğinizi ve klibi yayımlayacak televizyonlar aradığınızı söylemeniz bütün bir hayatınızın değişmesine sebep oldu. Bu belalar başınıza nasıl açıldı?
Benim başım hep beladaydı zaten. Son zamanlarda bunun nedenleri üzerine çok düşündüm; ben Türkiye’nin alışageldiği bir ‘sanatçı’ tipi çizmiyorum. Hayatın farkındayım, akıllıyım, beni içine almaya çalıştıkları normlara uymuyorum. Medya benden başka türlü malzeme çıkaramıyor; çünkü ‘kim nerede-kiminle’ programlarının aktörü olmuyorum. Düşünebiliyorum, ailemle ve inandığım geleneksel değerler üzerine inşa edilmiş bir yaşam sürdürüyorum, vergimi ödüyorum, namussuzluk yapmıyorum.

Bunlar bir insanın başının hep belada olması için yeterli olmasa gerek? 
Bütün bunların ötesinde bir de bütün haksızlıkların farkında olan ve buna karşı çıkan bir yanım var. Eh, bir de sistemi eleştiren ve her daim muhalif bir adamım. Benim başım nasıl belada olmasın?

Apo posteri önünde resim çektirdiniz mi?
Bakın; siz gazetecisiniz. Sizin ürettiğiniz o gazeteyi kimlerin okuyacağına siz mi karar verirsiniz, yoksa okur mu gazetesini seçer? Ben konser yapıyorum, insanların bir kısmı gelip şarkı dinleyerek, bir kısmı dans edip halay çekerek, bir kısmı sloganlar atarak deşarj oluyor. Benim bu insanları seçme hakkım olabilir mi? On binlerce insanın bulunduğu konser salonunda biri Apo posteri açmışsa bunun benimle ne ilgisi olabilir?

Peki ya PKK’yı övücü sözler…
Bakın ben terörün her türlüsüne ömrüm boyunca karşı oldum, lanet ediyorum teröre, neden öveyim PKK’yı?

Eyüp Can'ın köşesindeki Ahmet Kaya okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR