DİZİ DÜNYASI

TRT Kurdî'nin dizisi Jan'ın set emekçileri isyan etti

Kürt açılımı sürecinde yayına giren TRT Kurdi'de çekilen dizilerin işçileri, emeklerinin karşılığı için mücadeleye başladı.

TRT Kurdî'nin dizisi Jan'ın set emekçileri isyan etti
GAZETECİLER.COM - Kürt açılımıyla birlikte yayın hayatına TRT Şeş ismiyle başlayan ardından adı TRT Kurdi olarak değişen kanalın geçen sezon kaldırılan dizisi "Jan"ın set emekçileri isyan etti.

Mardin'de geçen dizinin çekimleri devam ederken alacakları birikmeye başlayan işçiler, dizinin yayından kaldırılmasıyla ortada kaldı.

Devlete günlük maliyeti 4 milyon lira olan TRT'nin dizisinde çalışan 30'a yakın işçi, toplamda 200 bin liraya yakın alacaklarını tahsil etmek için mücadele veriyor.

"Jan" dizisinin yapımcısı ise tanıdık bir isim; Berdan Mardini.  Mardini, şarkıcılık ve oyunculuk kariyerine bir de yapımcılığı ekleyerek, Jan'da hem başrol oyuncusu hem de yapımcı olarak görev aldı.

TRT-MARDİNİ-TAŞERON ÜÇGENİ

Birkaç yıl önce yayınlanmaya başladığı, geçen sezon da yayından kaldırıldığı öğrenilen Jan dizisinin ana yapımcı firması Mardini Prodüksiyon.

soL.org.tr haber sitesinden Serdar Nazım Yüce'nin haberine göre, Mardini Prodüksiyon da, set emekçilerini taşeron bir şirket aracılığı ile çalıştırıyor.

Mardini Prodüksiyon ve bağlı taşeron şirket 1000mg Yapım Kültür LTD. ŞTİ., 52 bölüm yayınlandığı belirtilen dizinin 53. bölümde yayından kaldırılmasının ardından çalışanları kapı dışarı etti.

Çekilen son 3 bölümü de yayınlanmayan dizinin çekimlerinin bittiği tarih olan 24 Aralık'tan bu yana haklarını arayan işçiler, bazı arkadaşlarının 8-9 bölümlük parasının içeride kaldığını, ışıkçısından setçisine, kamera asistanlarından kurgucusuna yaklaşık 30 işçinin mağdur olduğunu söylüyor.

Sorumlu şirketlerse konu hakkında açıklama yapmamayı tercih ederken, üzerinden yaklaşık 2 ay geçmiş olmasına rağmen sorunun çözümü için de hiçbir müdahalede bulunmuyor.

Günlük maliyeti 4 milyon lira olan TRT dizisinin 30 çalışanı, ailelerinden, evlerinden uzakta kalarak verdikleri emeğin karşılığını istiyor. İşçiler, kendi ilettiklerine göre, hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor.