GÜNÜN MUHABİRİ

Tolga Şardan

Milliyet

Tolga Şardan

Musul ve Kuzey Irak'taki Türkmen şehirlerini ele geçiren IŞİD içinde 3 bin Türk militan var!

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın yaparak tüm personeli rehin alan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) içinde üç bine yakın Türk bulunduğu tespit edildi.

IŞİD için Finlandiya, Fransa, Cezayir, Almanya ve Balkanlardan “savaşçıların” Suriye’ye geçiş yaptığı kaydediliyor.

Suriye’de iç savaşla birlikte etki alanını genişleten IŞİD’in ekonomik kaynaklara el koyarak finans olanaklarını artırması da dikkati çekiyor. Halen Hatay bölgesinden Türkiye’ye Kaçak olarak sokulan mazotun gelirinin de doğrudan IŞİD’e gittiği ve örgüt tarafından kaçak mazot ticaretinin yönlendirildiği belirtiliyor.

Tolga Şardan’ın Milliyet’teki haberine göre, IŞİD’le ilgili güvenlik birimlerinin hazırladıkları değerlendirme raporlarında, örgüte katılmak amacıyla Türklerin yasal yolların dışında yasadışı yollarla da Suriye’ye geçtiği belirtilirken, örgüt yönetiminin Türk vatandaşlarına “emirlik” adıyla makam verip sorumlu konumuna getirdiği kaydediliyor.

Suriye’ye geçen Türklerin bir bölümünün daha önce Afganistan ve Pakistan’da El Kaide kamplarında eğitim gördüğünün anlatıldığı raporlarda, örgüte katılımların genellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir, Bingöl, Adana, Gaziantep ve Bitlis’ten olduğu kaydediliyor.

Milliyet gazetesinin tecrübeli ismi Tolga Şardan bu haberiyle günün muhabiri oldu.

ÇOK OKUNANLAR