GÜNDEM

TGC-KAS 87. Yerel Gazetecilik Semineri İstanbul’da yapıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile düzenlediği eğitim seminerlerinin 87.’si İstanbul'da gerçekleştirildi.

TGC-KAS 87. Yerel Gazetecilik Semineri İstanbul’da yapıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği yerel gazetecilik seminerleri devam ediyor. 87. Yerel Gazetecilik Semineri, 12 Aralık 2017 Salı günü İstanbul The Marmara Oteli Opera Salonu’nda yapıldı.

Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)  Başkanı Turgay Olcayto’nun konuşmasıyla başladı. TGC Başkanı Turgay Olcayto konuşmasında 1996 yılından bu yana KAS ile yerel medya seminerlerini yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu: 

TGC BAŞKANI OLCAYTO: “TUTUKLU GAZETECİLERİN ÖZGÜR KALMASINI İSTİYORUZ”

“TGC olarak KAS ile yerel medyanın sorunlarını ele aldığımız toplantıları düzenli olarak sürdürüyoruz. TGC hem yaygın hem de yerel medyanın ağır sorunlarıyla ilgilenen bir meslek örgütü. Yaşadığımız bu ağır süreçte üç gazeteciden biri işsiz kaldı. Gazeteciler işsizlikle mücadele ediyor. Tutuklu 140 gazeteci meslektaşımız var. Hiçbir ayrım yapmadan her görüşten gazeteciyi düzenli olarak ziyaret etmeyi sürdürüyoruz. Ama medyada kraldan çok kralcılar var. Mesleki dayanışmadan çok uzaklar. Arkadaşlarını hedef gösteriyorlar. Bunlar üzücü. TGC olarak gazetecilerin mesleki sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Hem de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, gazetecilerin özgür kalmasını istiyoruz. Mesleki olarak da dayanışmanın önemini bilmemiz gerekiyor.”

KAS Proje Koordinatörü Bekir öncel ise yaptığı konuşmada yoğun bir yılın tamamlandığını belirterek şunları söyledi: 

“Yıl sonu yerel medya toplantısında birlikte olmaktan çok mutluyuz. TGC ile yaptığımız işbirliğinin yerel medyanın daha da gelişebilmesine katkı sağladığını düşünüyoruz. Bu toplantılarda gazetecilerin güncel sorunları, hukuksal sorunları ele alınıyor. Etik sorunlar tartışılıyor. Etik sorunların siyasi görüşü olmadığını düşünüyoruz.”

SORUNLAR ÜÇ OTURUMDA KONUŞULDU 

Açılış konuşmalarının ardından konusunda uzman gazeteci, akademisyen ve hukukçular tarafından mesleki konuların ele alındığı 3 oturum yapıldı.  

İlk oturumun moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Oturumda; Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura “Okur Temsilciliği”, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hakan Kara “Habercilikteki Dijital Yeni Gelişmeler”, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici “Gazetecilikteki Etik Sorunlar” başlıklı birer konuşma yaptılar

BELMA AKÇURA: OKUR TEMSİLCİLİĞİ HAK SAVUNUCULUĞUDUR

Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura yaptığı konuşmada okur temsilciliğinin gazetelerin genel yayın politikası üzerinden şekillenen bir kurum olduğuna işaret etti. Okur temsilcilerinin gazetelerin yayın politikasını gözlemlediğini ve bunu tartışmaya açtığına dikkat çeken Belma Akçura sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ben 15 yıldır okur temsilciliği yapıyorum. Bu süreyi gözden geçirdiğimde nefret söylemini, nefret suçunu eleştirdiğimi, çocuklara tecavüz haberlerini, kadına yönelik şiddet haberlerindeki hak ihlallerinin üzerinde durduğumu görüyorum. Gazetelerdeki okur temsilcilerinin sayısının artması gerektiğini düşünüyorum. Okur temsilcisi ne gazetenin ne de okurun avukatıdır. Gerçeklik olgusu üzerinden vicdanla hareket  etmelidir.”

HAKAN KARA: 2016’DA GAZETE SATIŞLARI DÜNYADA YÜZDE 5 ARTTI, TÜRKİYE’DE YÜZDE 20 AZALDI

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hakan Kara ise konuşmasında digital dünyadaki gazetecilikte ilgili gelişmelere yer verdi:

“2016 yılında dünyada gazete satışları yüzde 5 oranında arttı. Son 5 yıldaki satış artışı yüzde 21. Her gün 2.7 milyar insan gazete okuyor. Dijital yayıncılık dediğimizde web sayfaları akla geliyor. Elektronik gazeteler pek akla gelmiyordu. Oysa Almanya’da günlük e-gazete satışı 1.1 milyona ulaştı. Türkiye’de ise durum daha farklı. Gazete ve dergilerin yıllık tirajı % 20 azaldı.  Ülkemizde 2016 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 705 milyon 225 bin olup, bunun % 94,1’ini gazeteler oluşturdu. Reklamcılar Derneği’ne göre 2017 yılının ilk 6 ayında, toplam reklam yatırımlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.88 arttı.” 

ESNEK TASARIM DÖNEMİ BAŞLIYOR

Hakan Kara konuşmasında web tasarımın esnek tasarıma doğru evrildiğini de vurguladı ve şöyle devam etti: 

“Tek bir web sayfası yapıyorsunuz. O sayfaya hangi cihazla bağlanırsanız bağlanın, sayfanın mizampajı ve fontları, bağlandığınız cihaza göre otomatik olarak değişiyor. Dünyada cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarda toplam 2 bin ekran boyutu olduğu belirtiliyor. Türkiye’de büyük gazeteler henüz bu yeni tasarım sistemine geçmediler. Normal bilgisayarlar ve cep telefonları için olmak üzere iki tasarım yapılıyor. Peki tabletler ne olacak? Büyük cep telefonları ne olacak? Küçük  gazetelerden bu tekniği uygulayanlar var. Çünkü Wordpress bu konuda hazır şablonlar sunuyor. Dünyadaki başarılı örneklerin başında Bostonglobe ve Guardian geliyor. Chatbot, yani “Sohbet robotları” şirketler tarafından giderek daha yoğun kullanılmaya başlandı. Sadece Facebook bünyesinde binlerce chatbot olduğu söyleniyor. Chatbot’lar bir günde 2 milyon mesaj yazıyorlar. “

FARUK BİLDİRİCİ: OKUR TEMSİLCİLERİ EZİLENLERİN, SESİ ÇIKMAYAN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN SESİ OLMAK ZORUNDA

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ise gazetelerdeki etik sorunlarla ilgili bilgi verdi. Okur temsilciliğinde ve gazetecilikteki anahtar noktanın insana saygı olduğunu hatırlatan Faruk Bildirici şöyle konuştu:

“Bizim işimiz haklara saygı gösterme işi. Okur temsilciliğinde bunu yapmaya çalışıyoruz. Okur temsilcisinin gazete ile okur arasında hakem olduğunu düşünüyorum. Okur temsilcisi ezilenlerin, mağdurların, yoksulların, sesi çıkmayan büyük çoğunluğun yani kamunun sesi olmak zorunda. Örneğin otobüs kaza yapıyor, firmanın adı kullanılmıyor. Bir kişi vefat ediyor. Tıbbi hata iddiası var. Hastanenin adı yayınlanmıyor. Oysa hem kurumların isimleri verilmeli hem de onların görüşleri mutlaka alınmalı, kamunun çıkarı yani halkın çıkarı korunmalı. 

GAZETECİLİKTE  UTANMA DUYGUSUNDAN KURTULMAMAMIZ LAZIM

Bunu yaparsak doğru gazetecilik yapmış oluruz. Gazetecilikte bizim kuşağımız en ufak bir hata yaptığında yerin dibine geçen kuşaktı. Şimdi hata yapanların utanmadığını da görüyoruz. Gazetecilikte utanma duygusundan kurtulmamamız lazım. İnsan kalmaya devam etmemiz, mağdurların sesi olmayı sürdürmemiz lazım.”

ESAT YILMAER: SPOR HABERCİLERİ SPORUN YANISIRA EKONOMİYİ, HUKUKU, SAĞLIĞI İYİ BİLMELİ

Seminerin ikinci oturumunun moderatörlüğünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten üstlendi.  Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) 1. Başkan Yardımcısı Esat Yılmaer “Spor Haberciliği” hakkında bilgi verdi: Esat Yılmaer sporun dünyanın en önemli ekonomilerinden biri haline geldiğini belirtti. 90 dakikalık bir maçın etrafında dönen paranın 12 milyon lirayı bulduğuna işaret eden Esat Yılmaer, şunları söyledi:

“Bu nedenle spor habercilerinin sporu, ekonomiyi, hukuku, sağlık konuları da iyi bilmesi lazım. Bu ülkede siyasetten sonra herkesin uzman olduğunu zannettiği bir dal spor haberciliği. Milyonlar izliyor. Sporda menajerler gazetecileri kullanabilir. Yanlış haberlere sürüklemek isteyebilir. Gazetecilerin bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor.”

İHSAN YILMAZ: TV MUHABİRİ ETİK KURALLARA UYMALI, KURGU HABERDEN UZAK KALMALI

Habertürk TV Haber Müdürü İhsan Yılmaz ise yerel medyada görev yapan muhabirlerin dikkat etmesi gereken noktaları ele alan bir konuşma yaptı. İhsan Yılmaz konuşmasında meslektaşlarına şu önerilerde bulundu: 

“Muhabir haber yaparken etik kurallara uymalı ve kurgu haberden uzak durmalı. Kıyafeti başta olmak üzere görünümüne özen göstermeli. Televizyon haberinde görüntü en az haberin kendisi kadar önemlidir. TV muhabiri dış tepkilere karşı hazırlıklı olmalı ve olasılıkları önceden hesaplamalı. Canlı yayına iyi hazırlanmalı, ezber yerine belli hatırlatıcı kelimeleri not alarak, yayınını sakin anlaşılır bir dille yapmalı. Dikkat çekici hareket ve mimiklerden kaçınmalı. Ayrıca TV haberciliğinde hız önemlidir. Haber ve görüntü en kısa sürede merkeze ulaştırılmalıdır. Muhabir özellikle toplumsal olaylarda baskı altında sakin kalabilmeyi başarmalıdır.”

Seminerin 3. Oturumunda TGC İl Temsilcileri “Yerel Medya ve Sorunları” nı tartıştılar. Oturumun moderatörlüğünü TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük üstlendiler. TGC İl temsilcileri yerel medyanın güncel sorunları konusunda değerlendirme yaptılar. Hukuksal sorunlarla ilgili olarak da avukat Gökhan Küçük verdi.  Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun Değerlendirme Konuşması ve Sertifika Töreni ile sona erdi.  

SEMİNERE KATILAN TGC İL TEMSİLCİLERİ 

Seminere katılan TGC İl Temsilcilerinin isimleri şöyle: 

Akın Bodur TGC İskenderun Temsilcisi, Ali Kenan Sertalp TGC Bursa Temsilcisi, Atilla Öksüz TGC Zonguldak Temsilcisi, Cemil Ciğerim TGC Samsun Temsilcisi, Cumhur Kılıççıoğlu TGC Siirt Temsilcisi, Emrullah Özbey TGC Muş Temsilcisi,  Faik Bakoğlu TGC Rize Temsilcisi, Faruk Balıkçı TGC Diyarbakır Temsilcisi, H. Hüseyin Aykan TGC Bolu Temsilcisi, Hikmet Aksoy TGC Trabzon Temsilcisi, Mithat Kalaycıoğlu TGC Hatay Temsilcisi, Mustafa Kemal Bektaş TGC Kdz. Ereğli Temsilcisi, Muzaffer Yüksel Kaya TGC Osmaniye Temsilcisi, Nadir Güzbey TGC Afyon Temsilcisi, Önder Balıkçı TGC Balıkesir Temsilcisi, Salih Suat Deniz TGC Aydın Temsilcisi, Süheyla Gözdereliler TGC Yalova Temsilcisi, Taylan Erten TGC Ankara Temsilcisi, Zeki Özel TGC Ordu Temsilcisi. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar