MEDYA KÖŞESİ

Tarikat Düzenleme ve Denetleme Kurulu önerisi!

Milliyet yazarı Metin Münir, köşesinde ilginç bir öneride bulundu. "Tarikatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu" kurulsa fena mı olur dedi ?

Tarikat Düzenleme ve Denetleme Kurulu önerisi!
GAZETECİLER.COM - Milliyet gazetesi köşe yazarı Metin Münir, "Gülen cemaatinin yönetiminde kimler var? Üyeleri kim? Nasıl cemaat üyesi olunuyor ve üyelikten çıkılıyor? Kimler bu cemaate para veriyor? Hesaplarını kim idare ediyor? Bu hesaplardan vergi ödeniyor mu? Genel merkezi nerede? Şirketleşmiş mi?" gibi kamuoyunda merak edilen soruları  sorduğu köşe yazısında Tarikatların karanlıktan ışığa çıkmasını, "yasallaşma"sını istedi. "Tarikatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulabilir" dedi.

"Tarikat ve barikat" başlıklı yazısında Metin Münir şunları aktardı:

"Geçen gün bir televizyon kanalında Fethullah Gülen'in bir videosunu izledim. Hanefi Avcı'nın kitabında cemaatler ve yönetim üzerindeki etkileri konusunda ileri sürdüğü iddialara cevap veriyordu, sanırım.
Kazanan tarafta olanlara has bir kibir ve kafa tutma tonu vardı konuşmasında.

SERBESTÇE FAALİYETE İZİN VERME ZAMANI GELMEDİ Mİ?

Aklıma bir soru getirdi. Acaba tarikat yasağını kaldırma, tarikatların serbestçe faaliyet göstermelerine izin verme zamanı gelmedi mi?"

Fethullah Gülen'le ve başkanlığını yaptığı tarikatla ilgili pek bir şey bilmiyoruz. Yaygın ve güçlü olduğuna dair genel biz izlenim var. Çok zengin olduğu da bilinmekte. Birçok kıtada, birçok ülkede okulları var. Bu okulların amacı ne, nasıl finanse ediliyorlar, hiçbir fikrim yok. Neden Türkiye'de cehalet diz boyu ilken başka ülkelerde okul kuruyorlar onu da bilmiyorum.

NEDEN MASONLAR GİBİ GİZLİ FAALİYETTE BULUNSUNLAR

Gülen cemaatinin yönetiminde kimler var? Üyeleri kim? Nasıl cemaat üyesi olunuyor ve üyelikten çıkılıyor? Kimler bu cemaate para veriyor? Hesaplarını kim idare ediyor? Bu hesaplardan vergi ödeniyor mu?

Genel merkezi nerede? Şirketleşmiş mi?

Bu suallerin muhakkak cevabı vardır ama bilenlerin sayısının fazla olduğunu sanmıyorum. Gülen cemaatinde başka ve haklarında daha da az şey bilinen birçok başka tarikat var, şeyh var, şıh var hocaefendi var ülkemizde.

Bunlar neden, pek fazla sempati duymadıkları masonlar gibi, gizli faaliyette bulunmak zorunluluğunda bırakılsınlar?

TARİKATLARI DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU KURULSUN

"Tarikatlar nasıl yasa dışı yapıldılarsa yasa içi de yapılabilirler. Nasıl bankacılığı veya sermaye piyasasını denetleyen kurumlar varsa tarikatları denetlemek için de bir kurum kurulabilir. Tarikatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu, örneğin. Tarikatlar yasal, sorumlu ve hesap verebilir olurlar. Uymaları zorunlu kurallar olur. Denetlenmeleri, hesaplarını açıklamaları, vergi vermeleri (veya vergiden muaf olmaları) sağlanır.

Karanlıktan ışığa çıkarlar. Kime ve ne olduklarını görürüz.

Herkes rahat eder."

Metin Münir
'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR