DİZİ DÜNYASI

Tarihi dizi çekene teşvik verilecek!

Meclis’te kabul edilen 10. Kalkınma Planı’nda tarihi kişiliklerin hayatının çizgi ve dizi filmlere aktarılması hedefi konuldu.

Tarihi dizi çekene teşvik verilecek!
Tarihi dizi ve filmlerin gerçeğine kadar yansıttığı tartışmalarının ardından 10. Kalkınma Planı’na, tarihi kişiliklerin hayatının dizi filmlere aktarılmasıyla ilgili teşvik mekanizması için madde konuldu.

bu ay başında Meclis’te kabul edilen 10. Kalkınma Planı’nda tarihi kişiliklerin hayatının çizgi ve dizi filmlere aktarılması hedefi konuldu. Gündeme ağırlıkla makroekonomik hedeflerle gelen kalkınma planları, kültürel ve sosyal hedefler de içeriyor. 10. Kalkınma Planı’nın kültürle ilgili bölümlerinde geçmiş planlarda olduğu gibi sinema, dizi ve çizgi filmlerin geliştirilmesine yönelik hedefler yer aldı. Ancak geçmiş planlardan farklı olarak devletin desteklemesi öngörülen yapım türleri de hedeflendi.

MASAL KAHRAMANI TEŞVİK KAPSAMINDA
Planın 300. maddesinde, “Tarihimizin önemli şahsiyetleri, olayları, masal kahramanları ve kültürel zenginlik unsurlarımız belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülecektir” denildi. 10. Kalkınma Planı’yla sinema da dahil Türk film endüstrisine kültürel değerleri işlemeleri karşılığında teşvik verilmesi hedeflendi. Planın 301. maddesi “Türk film endüstrisinde kültürümüzün temel unsurları ve değerlerinin işlenmesine yönelik teşvik mekanizması oluşturulacaktır” hükmünü içerdi. Plan görsel, işitsel ve sahne sanatları gibi kültürel faaliyetlerde mahalli idarelerin rolünü özel ve sivil girişimlerle birlikte artırmayı da hedefliyor. Toplumsal dayanışmanın artırılması amacıyla ‘ortak kültürü’ artırıcı politikaların geliştirilmesi hedefi de planda yer aldı.

MUHTEŞEM'DE TARTIŞMA YAŞANMIŞTI
Halit Ergenç’in Kanuni Sultan Süleyman’ı oynadığı Muhteşem Yüzyıl dizisi, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan sahneler içerdiği gerekçesiyle zaman zaman tepki görmüştü. Yapımcı firma, ‘tarihçilerden destek aldığı ve kurgu içermenin zorunluğu olduğu’ yönünde açıklama yapmıştı.

ULUSLARARASI MARKA YARATILACAK
10. Kalkınma Planı’nda Türk dizilerinin özellikle Ortadoğu’da ilgi görmesinden sonra ortaya çıkan ihracat potansiyeline de yer verildi. Planda, “Türk sinemasının dünyada tanınan bir marka haline gelmesini sağlayacak yapımlar yaygınlaştırılacak ve sektörün ihracata katkısı artırılacaktır” denildi. Geçtiğimiz yıl gösterilen ve İstanbul’un fethini anlatan Fetih 1453, 4.6 milyon izleyiciyle bugüne kadar en çok izlenen yerli yapım oldu. Fetih 1453’ün dizi film versiyonu için hazırlıklar devam ediyor.