DİZİ DÜNYASI

Tarihçiler 'Diriliş-Ertuğrul'u beğendi mi? Dizi hocalardan geçer not alabildi mi

İlk bölümünden itibaren reytinglerde ve sosyal medyada zirveye oturan 'Diriliş: Ertuğrul' için tarihçiler ne dedi?

Tarihçiler 'Diriliş-Ertuğrul'u beğendi mi? Dizi hocalardan geçer not alabildi mi
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK 

İlk bölümünden itibaren reytinglerde ve sosyal medyada zirveye oturan 'Diriliş: Ertuğrul' Osmanlı tarihi hocalarından geçer not alabildi mi?


Mustafa Armağan'ın genel yayın yönetmeni olduğu Derin Tarih dergisinin Ocak sayısında TRT1'de yapımını Mehmet Bozdağ’ın, yönetmenliğini Metin Günay’ın üstlendiği Diriliş: Ertuğrul dizisini konu edindi.

Ertuğrul Bey ile alplerinin Tapınak Şövalyaleri ve Moğollara karşı mücadelelerini ve Osmanlı Beyliği’ni kurma sürecini konu alan Diriliş’in tarihi gerçeklerle ne kadar örtüştüğü sorusuna bakın Osmanlı Tarihçileri nasıl yanıt verdiler?

“OLAYLARIN KURGUSUNDA KARŞIKLIKLAR VAR”

Doç. Dr. Muharrem Kesik (İÜ TARİH BÖLÜMÜ): Osman Gazi’nin dedesi Süleymanşah olarak gösteriliyor, tarihçilerin çalışmalarındaki kanaat, dedesinin Gündüz Alp olduğudur. Dizinin Süleymanşah’ı tercih etmesini bir türlü anlayamadım.

Öte yandan olayların kurgusunda karışıklıklar var. Zaman mefhumunda gel-gitler mevcut. İlk iki bölümde Moğollar meselesinden çok uzaktalar, Oysa bu dönemde Anadolu’da Moğollar etkin.

Kayı boyunun bölgeye giripinin net olarak belirtmeleseler de I. Alaeddin Keykubat dönemi kabul etmişler, aslında II. Alaeddin Keykubat dönemidir.

(…) Ayrıca Selçuklu kumandanı olarak gösterilen kişinin kostümü gerçeklere uygun değil. Bence Selçuklu eksik ve yanlış tanıtılıyor.

“ERTUĞRUL’UN BABASI SÜLEYMANŞAH DEĞİL GÜNDÜZ ALP’TİR”

Prof. Dr. Abdülkadir Özcan (FSM VAKIF ÜNİ. TARİH BÖLÜMÜ): … Diriliş % 99 kurguya dayandırılacaktı; öyle de yapılmış. Ancak bazı basit hataların yapılmaması gerekirdi. Bunların başında Ertuğrul Gazi’nin babasının Süleymanşah değil Gündüz Alp olduğu meselesi gelir.

… İkinci olarak Ertuğrul niye yurt talebi için Halep’e gitsin? Ona Söğüt civarını veren Selçuklu Sultanı Alaeddin Konya’da değil mi?

… İbnü’l-Arabi’nin Ertuğrul ile karşılaşması biraz zorlama gibi. Bunun imkan dahilinde olması çok zor. Zira arada yaş farkı çok fazla.

… Zaman zaman haçlı tehlikesinden söz ediliyor. Oysa o sırada asıl tehlike Moğollardır.
Son bir şey: Ertuğrul’un namaz kıldığı seccade yanlış görmediysem, evlerimizdeki ucu püsküllü bez seccade gibiydi, yani fazla modern görünümlü.

“OBA HAYATI BAŞARIYLA YANSITILDI”

Prof. Dr. Fahameddin Başar  (FSM VAKIF ÜNİ. TARİH BÖLÜMÜ): Herşeyden önce 13. yüzyılı yansıtan oba hayatını, Kayı aşiretinin Anadolu’daki durumunu anlatışını çok beğendim.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde Ertuğrul Gazi maddesini kaleme almış biri olarak şunu söyleyebilirim: … Dizide babasının Süleymanşah olduğu ve Kayıların Anadolu’ya Malazgirt’ten sonra geldiği kabul edilmiş. Ertuğrul Gazi’nin Halep’e gidip Halep Emirinden kışlak olarak yurt istemesi bana biraz garip geldi.

Dizi Osmanlı’nın kuruluş dönemini gündeme getirmiş oldu. İsimler üzerinde fazla durmayalım. Tabii ki doğrusunu vermek şart ama farklı kaynakların esas alındığı belli.

“SADECE OSMANLI ÖZLEMİ OLARAK TAKDİM EDİLMEMELİ”

Prof. Dr. Feridun Emecen (29 MAYIS ÜNİ. TARİH BÖLÜMÜ):  Dizi Fatih dönemini ele alsaydı, sabaha kadar tartışırdık. Çünkü o dönemin bir zemini var ola olayları anlatan kaynak açısından sıkıntımız yok. Fakat burada tam anlamıyla bir bilinmezliklerle karşı karşıyayız.

O dönemdeki hiç bir kaynak Osmanlılardan bahsetmez. … Tabii ki çok boşluk var kaynaklarda ve bunları da senaristin muhayyilesi dolduracaktır.

Tarihi dizilerin ve filmlerin artmasından özel bir gündem çıkarmak doğru değil. Türkiye’de Batıya nispetle tarihi konularda çok az film yapıldı. Gelişen teknoloji bu kabil dönem dizilerinin yapılmasına imkan verdi.

Kıyafetlerin tespiti ayrı bir uzmanlık gerektirir. Kanuni dönemi olsa iş daha kolay olabilirdir. Fakat, Selçuklu dönemiyle alakalı elimizde birkaç minyatür var, ancak göçerler ne giyetdi bilinmez.