MEDYA KÖŞESİ

Tarhan Erdem yazdı Star yazarları bölündü

Star Gazetesi yazarları Fehmi Koru ve Yalçın Akdoğan, Tarhan Erdem'in yazısını birbirine tamamen zıt iki perspektiften yorumladı.

Tarhan Erdem yazdı Star yazarları bölündü
30 Mart yerel seçim sonuçlarını bilen Tarhan Erdem dün yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçim analiziyle iktidar saflarındaki bölünmeyi ortaya çıkarttı.

Erdoğan'ın başdanışmanı ve Star gazetesi yazarı Yalçın Akdoğan analizi saçmalık olarak nitelerken köşe arkadaşı ve Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru ise aynı analize övgüler dizdi.

Yalçın Akdoğan AK Parti milletvekili ve Erdoğan'ın yol haritasını çizen başdanışman. Haliyle de AK Parti iktidarındaki Gül - Erdoğan çekişmesindeki safı gayet net.

Fehmi Koru ise AK Partililerin ağır kalemlerinden biri... Onun da Gül cephesinde yer aldığını ve Köşk'e olan yakınlığını bilmeyen yok.

Haliyle her iki ismin Tarhan Erdem'in dünkü analizi üzerine yaptıkları yorumlar, AK Parti'deki "Gül'cü ve Erdoğan'cı ayrımının' resmini ortaya serdi.

BİRİ DÖVDÜ...

Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Tarhan Erdem'in analizini yerden yere vurup, "Anayasayı ihlal ve meydan okuma lafları ise açık bir saçmalamadır" dedi. Akdoğan Erdem için "Kin ve öfkenin siyasi analiz diye sunulması bilimsel ve objektif değerlendirmelere haksızlık olur" yorumunu yaptı.
TARHAN ERDEM NE YAZMIŞTI?

Tarhan Erdem dün kaleme aldığı Cumhurbaşkanlığı seçim analizinde ezberleri bozmuştu. Erdem, Erdoğan'ın adaylığının AK Parti'ye vereceği zararı analiz etmiş ve Gül'ün yaptığı son açıklamayı da çok başka şekilde okumuştu.

(YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
BİRİ ÖVDÜ

Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru ise Tarhan Erdem'e övgüler dizerek başladığı yazısında analiz için "Uzun yıllardan beri halkın nabzını tutan bir araştırmacıdan, Ak Parti’nin ‘reformcu’ yüzünü övmekten ve yeri geldiğinde Tayyip Erdoğan’ı takdirden çekinmeyen bir yazardan söz ediyoruz... Halkın bu niyeti ‘yetki gasbı’ olarak görmesiyle ‘tehlike’ algısına sapacağı ve bunu durdurmaya çalışacağı beklentisini bir ‘hüsnü kuruntu’ mu sayacağız? Bizler öyle saysak bile, Tayyip Erdoğan’ın dikkate alması gereken bir tespit bu.." değerlendirmesi yaptı.

AKDOĞAN: KİN VE ÖFKE…

Yalçın Akdoğan, “Nasıl bir Devlet Başkanı” başlıklı yazısında şöyle diyor:

“Erdoğan’ın adaylığını ilan etmesini anayasayı ihlal ve meydan okuma olarak tanımlayan Tarhan Erdem, uzun zamandır keskin ve şık olmayan cümlelerle Erdoğan’ın adaylığına karşı çıkıyor,“Erdoğan olursa ülkede huzur kalmaz” diyor.

11 yıldır ülkeyi idare eden Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde “ülkeyi huzursuzluğa sürükleyeceği, kötülüklerin başlangıcı olacağı” tezi açık bir önyargıdır. Anayasayı ihlal ve meydan okuma lafları ise açık bir saçmalamadır.
Jakoben ve dayatmacı anlayış yıllarca AK Parti camiasına tepeden bakmış, efendilik taslamış, her türlü aşağılamayı pervasızca yapabileceğine inanmıştır. Millet, 12 yıldır saygısız anlayışlara ve müdahalelere karşı durmuş, ‘muhtar bile olamaz’ denilen Erdoğan’ı devletin zirvesine taşımıştır.

Milletin takdir ettiği ve yetki verdiği her makam anasının ak sütü kadar Erdoğan’a helaldir. Daha ‘kim olsun’ sorusuna cevap arandığı bir dönemde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde yetki gaspında bulunup yürütmeyi kontrolüne alacağı yaygarası yapmak, emanetçi sıfatı yapıştırıp AK Parti kadrolarını aşağılamak kimsenin haddi değildir.

Kin ve öfkenin siyasi analiz diye sunulması bilimsel ve objektif değerlendirmelere haksızlık olur.”

FEHMİ KORU: UYARILARLA DOLU…

Aynı gazetenin yazarı Fahmi Koru ise Tarhan Erdem’in yazısının önemli uyarılar içerdiği kanaatini dile getirdi. Koru, “Fotoğrafta Gül’ün eksikliğinin bir de bu yönü var” başlıklı yazısında şöyle diyor:

“Hiç kuşkusuz ‘bugünün şartlarında’ aykırı bir görüş bu; öyle olduğu için de kulak verilmesi gerekmeyebilir(di); yazısının sonuna, halkın bu duruma tepki duyacağına dair keskin bir cümle yerleştirmemiş olsaydı. “Halk bu yetki gasbını önleyecektir; şimdi önleyemezse, 2015 baharında veya hemen ertesinde çok acı biçimde cezalandıracaktır” diyor...

Uzun yıllardan beri halkın nabzını tutan bir araştırmacıdan, Ak Parti’nin ‘reformcu’ yüzünü övmekten ve yeri geldiğinde Tayyip Erdoğan ’ı takdirden çekinmeyen bir yazardan söz ediyoruz... Halkın bu niyeti ‘yetki gasbı’ olarak görmesiyle ‘tehlike’ algısına sapacağı ve bunu durdurmaya çalışacağı beklentisini bir ‘hüsnü kuruntu’ mu sayacağız?

Bizler öyle saysak bile, Tayyip Erdoğan’ın dikkate alması gereken bir tespit bu... ‘Çantada keklik’gibi görünen seçimler, halkın gelişmeleri politikacılardan farklı okuması yüzünden, geçmişte pek çok sürprize kapı aralamıştı; bir karargâh hatası yüzünden, aynı merkez-kaç gücüyle, Türkiye ’nin bir kez daha savrulmasını en fazla onun istememesi gerekir.

Galiba siyasi fotoğrafta Tayyip Erdoğan’ın yanında Abdullah Gül’ün de bulunmasının ilk bakışta pek hesaba gelmeyen bir ağırlığı var; Tarhan Erdem’in uyarılarla dolu yazısını ben böyle yorumluyorum.

ÇOK OKUNANLAR