MEDYA KÖŞESİ

Taraf yazarından Bahçeli'ye 'Havuç' desteği

Taraf’IN TV eleştirmeni Telesiyej, Devlet Bahçeli’nin dizi eleştirilerini beğendi.

Taraf yazarından Bahçeli'ye 'Havuç' desteği

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, televizyonda yer alan haberlerin ve dizilerin içeriklerini eleştirerek, “Çocuklar Duyması”nın karakteri “Havuç”tan yakınmıştı. “Havuç eğitile eğitile büyüdü. Fakat şimdi raydan çıktı.

"Reyting uğruna Havuç gitti” diyen Bahçeli yaptığı değerlendirmede televizyon dizilerini ve programları eleştirmiş ve şunları söylemişti: “Sosyal antropologlara ve psikologlara ihtiyaç var. Bu üniversiteler ne yaparlar, neyi araştırırlar? Üniversitelerin o kadar enstitüsü, programı var ama hiçbir tanesi bu konuya eğilmiyor. Türkiye’de medya ve toplumsal ilişkilerde bir çalışma yok.”
 
Tesbitler doğru

Bahçeli’nin yorumlarına Telesiyej’den de destek geldi. Telesiyej’in konuyla ilgili yorumu şöyle oldu: “MHP lideri Bahçeli’nin tv dizileriyle ilgili eleştirileri, çoğunlukla yerinde, doğru tesbitlere dayanıyor bence. Tv midyumunun toplumsal konumundan saptığını, dizilerde toplumsal gerçekliğe uymayan temaların, içeriklerin, göndermelerin, işaretlerin yer yer abartılarak riskli boyutlarda sunulduğunun altını çiziyor.

Bahçeli’nin bu görüşlerine genel manada katılmamak mümkün değil. Televizyon bir midyum olarak, sunduğu dizilerde zanaat erbabı bir araçtır sadece. Sanatla hiçbir ilgisi yoktur. Televizyon dizisi ya da filmi bir zanaat ürünüdür. Ve bu zanaat ürününün bir biçimde toplumsal gerçekliğin yansıması olması gerekir. Tabii ki kendi içinde bir yaratıcılığı, mesaj taşıyıcılığı, etiği, yenilikçiliği, dönüşümcülüğü de vardır. Ancak, sanatınyani sinemanın-sınırsızlığına, evrenselliğine ve özgürlüğüne sahip değildir. Sinema sanatında sonsuza kadar özgür olunabilir ama televizyon bir toplumsal sorumluluk midyumu olduğu için böyle bir özgürlüğü yoktur bence.
 
Bahçeli, Haluk gibi düşünüyor

Öncelikle, Ben Sayın Devlet Bahçeli ile aynı fikirde değilim. Havuç’un raydan çıktığını düşünmüyorum. Gençlikte böyle şeyler olur, çok normal şeyler bunlar. Devlet Bahçeli dizideki Haluk gibi düşünüyor.

Haluk da Havuç’un raydan çıktığı görüşünde. Aklıma gelmemişti ama ben de bu ‘raydan çıkma’ repliğini kullanmayı düşünüyorum. Ben yazarken baba oğul çatışmasını vermek istiyordum, bu söz de bu çatışmayı iyi anlatıyor aslında.”
ÇOK OKUNANLAR