MEDYA KÖŞESİ

Taraf yazarı sansürü anlattı Kırmızıgül'e çaktı

Taraf yazarı Orhan Miroğlu, Kürt yönetmenlerin çektiği filmlere Kültür Bakanlığı tarafından gösterim izni verilmemesini anlattığı yazısında Mahsun Kırmızıgül'e yüklendi.

Taraf yazarı sansürü anlattı Kırmızıgül'e çaktı
GAZETECİLER.COM- Kültür Bakanlığı'nın Kürt yönetmenlerin filmlerini uygun bulmaması ve gösterim izni vermemesini Kürt Sinemasına Sansür diye isimlendiren Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu, Mahsun Kırmızıgül'ün çektiği filmdeki bir sahneden yola çıkarak çok ağır eleştiriler getirdi. 

"Mahsun Kırmızıgül’ün Güneşi Gördüm filminde şöyle bir sahne var. Komutan gelir ve köylülerden köyü boşaltmaları için, kibarca ricada bulunur, köylüler bu ricayı kırmazlar ve savaşın tam ortasında kalmış bir köy, devlet-vatandaş işbirliğinin güzel bir örneği ve dayanışması sonucunda boşaltılır..

HİÇBİR KÖY RİCA ÜZERİNE BOŞALTILMADI

Oysa biz biliyoruz ki, hiçbir köy rica üzerine ve böyle göze batan bir kibarlıkla boşaltılmadı.

Sonra böyle bir tekil olay yaşanmış olsa bile, üç bin köyün haritadan silindiği tarihî bir dönemi anlatmak için bu tekil olaya başvurmak, her şeyden önce ahlaki değildir.

Böyle bir sahne, hem köyü boşaltılan üç milyon insanın yaşadığı trajediye büyük bir saygısızlıktır, hem de gerçeğe ihanettir.

DİYARBAKIR CEZAEVİNDEKİ İŞKENCELER NE OLACAK?

Mahsun’un açtığı yoldan devam etmeyi tercih eden bir başkası Diyarbakır cezaeviyle ilgili bir filmde, iç güvenlik amiri ve işkencelerden sorumlu Esat Oktay’ı binlerce tutukluyu devlete ve topluma kazandıran vatansever bir asker olarak da anlatabilir.

Sayın köylüler lütfen köyü boşaltınız diyen komutan kişi, burada da gidip işkenceleri protesto etmek için kendini yakan Hayri Durmuş ve arkadaşlarına lütfen kendinizi yakmayınız, her şey güzel olacak diyebilir. Hatta bu arada, 1982 Newrozu’nda kendini asan Mazlum Doğan’ın kaldığı hücreye uğrayıp, ona da Mazlum, lütfen kendini asma, söz veriyorum seneye Newroz’u birlikte kutlayacağız gibi garip bir vaatte de bulunabilir!

GERİSİ TEFERRUATTIR

Eh, komutanımızın vazifesi, devlete isyan edenleri yeniden kazanmaksa, gerisi teferruattır!

Bakanlık kriterleri açısından böyle bir sinema anlayışı, elbette itiraz görmez, sansüre de uğramaz. Her şey milli birlik ve beraberliğe uygun olarak cereyan eder çünkü.

Ama ortaya çıkan sanat filan değil, devlet propagandasından başka bir şey olmaz."

ÇOK OKUNANLAR